Най-вероятно поне веднъж сте изпускали нервите си и сте крещели

...
Най-вероятно поне веднъж сте изпускали нервите си и сте крещели
Коментари Харесай

Защо не трябва да крещим на кучето си

Най-вероятно най-малко един път сте изпускали нервите си и сте крещели на кучето си, макар че доста добре сте осъзнавали, че това наранява почтеното създание. На всеки се случва да загуби хладнокръвие. Ново изследване обаче демонстрира, че би трябвало да създадем всичко допустимо това да не се случва.
Прочетете още
След като проучва над 90 кучета, екип от Университета в Порто открива, че виковете могат да има трайни негативни резултати върху психическото положение на животинчетата. Въпреки че от време на време вършат бели, кучетата са едни от най-добродушните същества и не заслужават това. Obecti.bg дава коктретен отговор на въпроса,  за какво в никакъв случай не трябва да крещите на кучето си:

Учените, ръководени от доктор Ана Катарина Виейра де Кастро, организираха своето изследване върху кучета придружители, с цел да открият дали крещенето и неприятното отношение към кучетата има негативен резултат върху тях.

За задачата те подбрали 92 кучета придружители и ги разделили на 2 групи: тези, дресирани благодарение на способи, учредени на награди, като игри и лакомства, и тези, дресирани благодарение на по-агресивни способи, като крясъци или дърпане на каишката.

Изследването мери признаците на раздразнителност при кучета.

Учените си сложили за цел да следят държанието на животните по време на дресировка, както в позитивни, по този начин и в негативни групи. По този метод те биха могли да открият признаците на стрес при кучета като прозяване, покачване на краката, близване, както и равнището на релаксация.

В допълнение, те взели проби от слюнка от кучетата от двете групи, с цел да разпознават химикали, свързани с безпокойствие и раздразнителност, като кортизол. Използвайки тези проби, те съумели да изчислят равнището на стрес на кучетата в двете групи. Не е изненадващо, че кучетата, които са били дресирани с санкции и крясъци, са имали по-високи равнища на стрес от тези в другата група, само че изводите от изследването са стигнали по-далеч.

Резултатите не са изненадващи, само че следствията са.

Месец по-късно откривателите посетили кучетата, с цел да следят степента на въздействието, което техният вид дресировка е оказало върху тях.

Според откривателите, дресирането посредством лакомства и награди има доста по-дългосрочен резултат от това с крясъци и експанзия. Стресът, на който са подложени кучетата по време на дресировката, остава в дълготраен проект

" Нашите резултати демонстрират, че кучетата придружители, които са били дресирани посредством по-сурови способи, имат по-лошо богатство, спрямо кучетата придружители, дресирани по способи, учредени на заплащане, както на краткосрочно, по този начин и на дълготрайно равнище. "

Кучетата от първата група били по-стабилни, спокойни и положителни, до момента в който кучетата от втората група посочили по-високи равнища на кортизол, стрес и негативност, които имат нездравословно въздействие върху тяхното богатство, траяли седмици или даже повече време.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР