Най-вероятно министрите на вътрешните работи на Европейския съюз ще гласуват

...
Най-вероятно министрите на вътрешните работи на Европейския съюз ще гласуват
Коментари Харесай

Влизането в Шенген: Ще бъде ли отделен вотът за Хърватия от България и Румъния?


Най-вероятно министрите на вътрешните работи на Европейския съюз ще гласоподават за присъединението към Шенген на Хърватия настрана от това за България и Румъния. Гласуването ще е на 8 декември.

Съветът на Европейския съюз взема решение по какъв начин да гласоподава и това е изцяло по разпоредбите. Но фактът, че Еврокомисията има сигнали от чешкото председателство за два обособени вота, слага много въпроси. Съвсем официална причина може да бъде по-късното присъединение на Хърватия към

Европейския съюз и надлежно по-късното ѝ за Шенген.

За Хърватия обаче не са известни открити съперници, до момента в който за България и Румъния има такива. Официално това е Нидерландия.

Въпреки че резолюцията от за ново несъгласие не е правнообвързваща и държавното управление може и да не се съобрази с нея. Нидерландия не пожела да изпрати представител в комисията за инспекция в средата на октомври, която даде отлични оценки на София и Букурещ. Сега незабавно се образува нова комисия, в която има представители на Нидерландия.

Не са загадка обаче и сигналите за несъгласие от Швеция. Не поради механически подозрения за, а поради „ проведена престъпност “.

И в случай че в този момент чешкото председателство постанова напън за гласоподаване през декември, от януари ще е друго. Защото не различен, а точно Швеция поема ротационното председателство на Европейския съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР