Най-вероятно Европейският съюз няма да се постигне съгласие по новия

...
Най-вероятно Европейският съюз няма да се постигне съгласие по новия
Коментари Харесай

Министър Василев: Ако няма отстъпки за България за петролното ембарго, няма да подкрепим санкции

Най-вероятно Европейският съюз няма да се реализира единодушие по новия пакет от наказания против Русия през този уикенд, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, малко откакто стана ясно, че срещата на Европейски Съюз приключи без резултат.

От самото начало позицията на България във връзка с петролното ембарго е ясна - в случай че има дерогация за част от страните, ние желаеме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим глобите, безапелационен бе той пред Българска национална телевизия.

"Едната причина е, че имаме огромно количество нефт, който идва от Русия. Другата е, че има да се довършат спомагателни съоръжения в "Лукойл " и "Нефтохим ", а и като знаете, сега цената на съветския нефт е много по-ниска от Брент ", сподели Асен Василев.

Технологично "Лукойл " може незабавно да стартира да работи с друг от съветския нефт, само че това крие опасности от обгазяване и проблеми за околната среда.

Словакия, Унгария, Чехия и други страни също имат терзания във връзка с ембаргото на съветския нефт, акцентира той.

"В момента взимаме газ по южния газов кулоар. "Булгаргаз " има контрактувани танкери до края на юли. Оттам влиза общоевропейската покупка - Европейски Съюз и Щатите имат контрактувани 50 милиарда куб. метра ", посочи вицето.

И добави, че договарянията за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз ", а не от частни компании.

"Текат доста съществени договаряния и с азерската страна, с цел да подсигурим цялостните количества да тръгнат от май месец. Срещаме доста положително схващане от страна на Азербайджан, тъй че аз персонално съм оптимист, че това може и да стане ", посочи Василев.

Финансовият министър посочи, че се работи "да имаме достъп и до терминалите за полутечен газ в Турция, откъдето можем да получим към 17 милиарда кубически метра гориво ".

България към този момент не може да разчита на "Газпром ", тъй като компанията се е посочила като безусловно некоректен сътрудник и обезсърчителен контрагент, безапелационен е Асен Василев. Страната ни гледа личния си интерес, а друг на Русия и всичко друго е извънредно тежка операция, уточни още той.

"Парламентът ни разреши всичко, което е поискала Украйна като помощ да ѝ бъде обещано. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този спор и вършим всичко допустимо, с цел да може тя да завоюва ", съобщи вицепремиерът.

Василев е уверен, че Украйна ще излезе като победител във войната, само че изрази мнение, че спорът ще продължи най-малко четири-пет години, което значи военна стопанска система. Въпреки това съгласно него няма да има трагично обедняване.

Цените на енергоизточниците сигурно ще бъдат по-високи в целия свят. Със сигурност ще има и скок на храните, защото и Украйна, и Русия са големи производители на жито, зърнени култури и експортьори на международния пазар. Логистиката, изключително черноморската логистика, ще стане доста по-скъпа, защото се водят военни дейности в съседство, изясни финансовият министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР