Най-възрастният човек в България почина!Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село

...
Най-възрастният човек в България почина!Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село
Коментари Харесай

На 110 години: Почина най-възрастният човек в България

Най-възрастният човек в България умря!

Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село Средногорци си отиде на 12 януари т.г. на 110 години. Това оповестиха нейни близки пред " България Днес ". Суперстолетницата умира умерено в съня си, до момента в който е при двете си дъщери. Дерменджиева е родена на 12 октомври 1912 година, което я прави същинска рекордьорка за ширините ни.

" Много ни е тъжно, доста ни липсва. Баба Нурие беше доста добър и прекрасен човек. Аз съм най-голямата снаха и единствено положително съм видяла от нея. Много ни помагаше. За деца, внуци, правнуци. Баба Нурие си можеше дълго време и не се предаваше " споделя с болежка пред вестника Мюмюнe, брачна половинка на най-големия наследник на старицата - Рамадан.

За живот повече от век Дерменджиева не е споделила неприятна дума на никого. Нурие израства с доста сестри и братя в селището Мадан в Дъбово. Омъжва се на 16 години, като брачният партньор й Реджеп е единствено на 13 по това време. Младата младоженка изчаква обичаният й да навърши пълноправие и ражда първото си от общо 6 деца. Отглежда наследниците си съвсем сама. Съпругът й умира от силикоза (професионално заболяване, породено от поемане на кварц) през 1952 година Тогава е единствено на 36 години. По това време семейството живее в село Рустан, което през днешния ден е изцяло обезлюдено. Лека-полека членовете на фамилията се изнасят в общините Мадан, Рудозем и Смолян, където си построяват къщи. А баба Нурие стартира да им гостува по един месец на ротационен принцип. От всичките си деца старата дама има 14 внуци и 22 правнуци.

Наследниците признават, че им било най-трудно преди 5 години, когато трябвало да преценяват дали да се оперира поради прогресивно ослепяване. Заедно решили да постъпи в болница, макар че можело да не издържи интервенцията. Столетницата не виждала и с двете си очи от години поради катаракта. След интервенцията се случва знамение. Баба Нурие освен че устоя интервенцията, само че и си връща значително зрението, написа " България Днес ".

" Не се спираше, толкоз витална беше. Все ни помагаше. Не се застояваше на едно място. Последните 2-3 месеца стартира да се предава. Накрая не можеше да приказва, искаше нещо да каже, само че не можеше ", добавя най-голямата й снаха.

Нурие живее на село. Цял живот е работила на равнищата и брала тютюн, отглеждала картофи и фасул. Винаги е яла краве мляко и домашно масло. Тъй като семейство й е многодетно, тя в никакъв случай не е работила на държавна работа, с цел да има време да отглежда децата. Пенсионира се като фермер, само че продължава да е дейна съвсем до финален мирис и да оказва помощ на близки и познати. Това е и повода на погребението преди две седмици гробищният парк да бъде изпълнен с хора. Над 100 индивида отиват да си кажат последно довиждане със суперстолетницата. По неофициална информация баба Нурие е втората най-дълголетна българка в историята. Първото място се държи от Карамфила Стоянова (1903-2014г., която е живяла 110 години и 264 дни).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР