Най-възрастната ученичка в началното училище в света, Присила Ситени, чиято

...
Най-възрастната ученичка в началното училище в света, Присила Ситени, чиято
Коментари Харесай

В Кения почина най-възрастната ученичка в света

Най-възрастната ученичка в началното учебно заведение в света, Присила Ситени, чиято решителност да получи обучение през 90-те години въодушеви френски филм и завоюва хвалба от ЮНЕСКО , умря в Кения на 99-годишна възраст , оповестиха локалните медии.

Внукът ѝ Сами Чепсирор споделя пред вестник „ The Standard ”, че Гого Присила (баба Присила), както я назовават, е умряла в сряда вкъщи след затруднение в региона на гръдния панер.

" Гого беше в положително здраве и посещаваше образователните си занятия, когато три дни преди кончината си получи болки в гърдите, което я принуди да напусне учебно заведение ", сподели той пред вестника.

" Благодарни сме за 100-те години на нейния живот. Тя накара всички нас да се гордеем с нея ", добави Сами.

Тя е била на 94 години , когато е убедила шефа на локалното учебно заведение в нейното село в долината Рифт в Кения да я одобри, описват от ЮНЕСКО, приветствайки я като " модел за подражателство в нейната общественост и отвън нея " .
 

— The Standard Digital (@StandardKenya)

В изявление за организацията на Организация на обединените нации предходната година Присила съобщи, че задачата ѝ е да стимулира младите майки в Кения да се върнат в учебно заведение след раждането на децата си, вместо да отпадат от него заради позор или боязън от обществена стигма.

" Исках да дам образец освен на тях, само че и на други девойки по света, които не вървят на учебно заведение ", сподели тя.

" Без обучение няма да има разлика сред вас и едно пиле ", сподели тя.

" Образованието е вашето бъдеще. Образованието остава в главата ви вечно и не можете да го загубите, откакто към този момент го имате ".
Усилията ѝ са документирани във френски филм, озаглавен " Гого ", с помощта на който предходната година тя за първи път се качва на аероплан, с цел да посети Франция и да се срещне с първата дама Брижит Макрон .

Съавторът на кино лентата Патрик Песис ѝ отдаде респект в четвъртък, като написа в Туитър: " Нейното обръщение за образованието на девойките продължава да живее ".

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР