Най-възрастната руска правозащитничка и бивша съветска дисидентка Людмила Алексеева почина

...
Най-възрастната руска правозащитничка и бивша съветска дисидентка Людмила Алексеева почина
Коментари Харесай

Почина най-възрастната руска правозащитничка Людмила Алексеева

Най-възрастната съветска правозащитничка и някогашна руска дисидентка Людмила Алексеева умря на 91 години, заяви Консултативният съвет за правата на индивида към Кремъл в изказване, представено от Франс прес. Председателката на Московския Хелзинкски комитет Людмила Алексеева умря довечера в болница в Москва, съобщи ръководителят на съвета Михаил Федотов.

 © фотография: Българска национална телевизия / АРХИВ
" Това е голяма загуба за цялото придвижване за отбрана на човешките права в Русия ", акцентира той. " За всички, които са ценили, ценят и ще ценят демокрацията, Людмила Михайловна постоянно бе и ще остане знак на честността и безкомпромисната битка за индивида ", съобщи делегатът на правата на индивида в Русия Татяна Москалкова, представена от Интерфакс.

Руският президент Владимир Путин сервира дълбоките си съболезнования във връзка кончината на Людмила Алексеева, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС. Владимир Путин " високо ценеше приноса на Людмила Алексеева във възникването на гражданското общество в Русия и извънредно почиташе позицията й по доста въпроси от живота на страната ни ", съобщи Песков. Путин е изпратил съболезнователна депеша до роднините и околните на Алексеева.
 Людмила Алексеева - доайен на съветските правозащитници Людмила Алексеева - доайен на съветските правозащитници
Людмила Алексеева, правозащитник, ръководител на Московската хелзинкска група: "Това е смешно, несъмнено - снежанките са млади девойки, млади девойк...

Людмила Алексеева е била и един от знаците на съпротивата в Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно Русия, отбелязва Франс прес. През 1976 година става един от създателите на Московския Хелзинкски комитет, чиито членове през годините са задържани и получават тежки присъди или са принудени да се изселят. В заточение тя продължава да пази руските опозиционери и написва история на дисидентството, която и до през днешния ден продължава да е представена. Завръща се в Москва чак през 1993 година след разпадането на Съветския съюз.

През последните години Алексеева взе участие в най-различни битки - както за мятане на светлина върху подозрителната гибел в пандиза на юриста Сергей Магнитски, по този начин и с цел да осъди процеса против някогашния олигарх и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, за който споделя, че " в това дело всичко се прави не по закон, а по нареждания от горната страна ".

През 2009 година Людмила Алексеева получава в Страсбург дружно с представители на съветската правозащитна организация " Мемориал " Наградата " Сахаров ", която Европейският парламент присъжда на бранители на свободата на словото по света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР