Най-важната мярка е социалната изолация и ключова е отговорността на

...
Най-важната мярка е социалната изолация и ключова е отговорността на
Коментари Харесай

Д-р Хасърджиев: България рано влезе в карантина, което отложи с месеци истинската епидемия в държавата

 " Най-важната мярка е обществената изолираност и основна е отговорността на хората за спазването ѝ ". Това сподели доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация, пред БНР.

Той уточни, че продължава да се популяризира мнението, че пандемията от COVID-19 е измислена обстановка и интрига.

" Поради обстоятелството, че не видяхме камионите с трупове, които някои други страни видяха, това накара доста хора да имат вяра, че нещата са се разминали ", разяснява той.

Според него доста малко хора ще се включат в виновното съблюдаване на вероятно наново въвеждани ограничения против болестта.

" Няма смешка, няма машинация. Това е вирус и той се популяризира и се подчинява на избрани правила на природата. Нещата не опират до това дали имаме вяра, или не, а до просвета ", сподели доктор Хасърджиев.

Той разяснява също по този начин появилите се нови гнезда на COVID-19 в страната и реакциите на управляващите за преодоляването на болестта.

" Властите реагират по отношение на данните, които науката им дава, по отношение на историческите уроци и по отношение на реакциите на популацията. Трудно се намира баланс, само че водещи би трябвало да се научните данни.... Всяка мярка, която се ползва по отношение на публичното здраве, би трябвало да стъпва върху доказателства по какъв начин тя би подействала и до каква степен резултатът от нея надвишава отрицателните последствия от нея ", сподели специалистът.

По думите на Станимир Хасърджиев е мощно стеснителен фактът, че за подобен къс интервал се обърна наклонността и към този момент се следи увеличение на броя на новозаразените в страната.

" От наклонност, че надали не всичко е завършило и дайте да отиваме да работим, към една наклонност, която демонстрира, че нещата могат да се влошат трагично за негативно време. Нека да си спомним по какъв начин се получи в Италия “, сподели специалистът.

" За страдание в България сме на път да се сблъскаме с един сюжет, който от дълго време предположихме, че ще се случи. Ние рано влязохме в карантината, което отсрочи с доста месеци същинската зараза в страната. Много е евентуално това, което виждаме, да е стартът на една доста по-сериозна обстановка от това, което видяхме и което да наложи връщането на ограниченията “, сподели доктор Хасърджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР