Най-успешният британски колоездач Крис Фрум може да бъде наказан заради

...
Най-успешният британски колоездач Крис Фрум може да бъде наказан заради
Коментари Харесай

Хвърлят сянка на съмнение върху победата на Фрум във Вуелтата


Най-успешният английски колоездач Крис Фрум може да бъде осъден поради позитивна проба за веществото салбутамол над допустимите правила.

Тестът е изработен на 20 септември тази година по време на колоездачната обиколка на Испания, която Фрум завоюва и записа златен дубъл след триумфа си и на Тур Дьо Франс преди този момент. " Б " тестът на състезателя също е позитивна, оповестиха английските медии.

Салбутамол по принцип не е неразрешен препарат и се употребява даже от дилетантите в колоезденето, само че допустимото количество е 1000 нанограма на милилитър, до момента в който Фрум е превишил два пъти тази норма. По-рано Фрум е казвал, че страда от астма и по тази причина приема салбутамол с инхалатор.

Спортистът може да потвърди, че превишените правила на веществото са резултат от използването му с инхалатор. Но в случай че бъде приет за отговорен, купата му от Вуелтата ще бъде отнета и може да бъде осъден с отнемане от спортни права.

" Всеизвестно е, че имам астма и взимам инхалаторно салбутамол. На " Вуелтата " положението ми се утежни и по съвет на лекаря усилих дозата. Тогава бях водач в надпреварата и бях наясно, че ще ме ревизират всеки ден и не бих си разрешил да превиша нормите ", разяснява самият Крис Фрум.



Крис Фрум е четирикратен победител в най-престижното колоездачно съревнование Тур дьо Франс (2013, 2015, 2016 и 2017). През тази година британецът победи в Тур дьо Франс и " Вуелтата ", с което стана едвам третият колоездач с победи на двете надпревари в една година след французите Бернар Ино (1978) и Жак Анкетил (1963).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР