Най-удобните места, покрай които са възниквали селища, са реките. Те

...
Най-удобните места, покрай които са възниквали селища, са реките. Те
Коментари Харесай

Вълтава - кралицата на чешките реки

Най-удобните места, около които са възниквали селища, са реките. Те обезпечават отбрана, вода за напояване, комфортен и на ниска цена превоз и търговски връзки със прилежащите градове и страни.

Вълтава (на чешки: Vltava; на немски: Moldau) е най-дългата река, която протича напълно на територията на Чешката република - 430.2 километра. Тя извира от планината Шумава, ситуирана в Югозападна Чехия, Югоизточна Германия и Северна Австрия. Планината служи като естествена граница сред тези страни. Изворът на реката е на 1172 м надморска височина, под връх Черна хора.

След това Вълтава внезапно завива на север и протича през Бохемия. По течението на реката са ситуирани Липто над Вълтава, язовир "Липно ", Чешки Крумлов, замъкът Хлубока (от XIII век, в готически стил), Тин над Вълтава, Чешке Будьовице и столицата Прага. Реката се влива като ляв приток в Елба (една от основните водни артерии в Централна Европа) при град Мелник - едно от най-големите пристанища в Чешката република и място за разтоварване на контейнери и прекачване. То е та към 30 км северно от Прага. Вълтава е част от речната система Вълтава - Елба - Северно море.

Често Вълтава е определяна за националната река на чешкия народ и "кралицата на чешките реки ", на която са отдадени песни, картини, приказки...

И за двете имена на реката - чешкото Вълтава и немското Молдау, се счита, че произлизат от старогерманските думи Wilt-ahwa ( "дива вода "). В хрониката Фулденски летописи от 872 година (историческа хроника за Източното франкско кралство от IX-X в.), реката е посочена като Fuldaha. В Chronica Boemorum на Козма Пражки (1125 г.) за първи път е наречена с името Wlitawa. Срещат се още и формите Wltawa, Whltawa и Wulta, а средновековният чешки историк Павел Странски изписва името на реката като Hltawa. Старочешката форма Wltawa се постанова без спиране към 1680 година, а след езиковите промени в чешкия език от 1849 година тя се трансформира във Vltava.

Разликата във височината от извора на Вълтава до устието й е 1016 метра. Най-големият поток при източника е кръстен Черни Поток (известен и като Тепла Вълтава). Самата Вълтава произлиза от сливането на два потока: Тепла Вълтава, който е по-дълъг, и Студена Вълтава, който извира в Бавария. Докато тече през страната Вълтава приема доста притоци, най-големите от които са Отава и Бероунка (леви) и Лужнице и Сазава (десни). Частта към Чешки Крумлов (по-точно от Виши брод до Боршов над Вълтава) е известна дестинация за воден туризъм.

При прекосяването си през Прага, реката е пресечена от 18 моста (включително и Карловия мост) в продължение на 31 км в границите на града. Водата на реката е употребена за пиянство до 1912 година, когато водната кула във Винохради престава да изпомпва вода от Вълтава и сменя водоизточника си. Въпреки това, реката остава източник на питейна вода при положение на аварии/ремонтни действия по подаването на вода от реките Желивка и Каране.

Прага (Praha) е най-големият град на Чехия. Виейки се през столицата, Вълтава дава изключително обаяние на Прага и неслучайно тя е приета за един от най-красивите градове в света и е измежду най-посещаваните от туристи. Известна е с многообразните си архитектурни монументи от разнообразни интервали - барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и други.

Още от Средновековието Прага се трансформира в най-значимия еврейски център на Стария континент отвън Пиренейския полуостров. Също по този начин градът на два пъти е столица на Свещената Римска империя. След края на Първата международна война и разпадането на Австро-Унгарската империя поражда Чехословакия. А за нейна столица е определена Прага. През Втората международна война страната е окупирана и е основан протекторат Бохемия и Моравия с център Прага. През 1945 година това е последният град, който поставя оръжие пред съдружниците, като тук се окопава най-боеспособната формация на Вермахта дружно с остатъците от Руската освободителна войска на военачалник Андрей Власов.

След войната Чехословакия възвръща своята самостоятелност и Прага още веднъж става столица на страната.

След рухването на Берлинската стена през 1989 година Чехословакия се разпада на Чехия и Словакия (през 1993 г.) и Прага остава единствено чешка столица.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР