На днешния ден през 1275 г. е основан град Амстердам.

...
На днешния ден през 1275 г. е основан град Амстердам.
Коментари Харесай

Река Амстел дава името си на една столица и на една бира

На днешния ден през 1275 година е учреден град Амстердам. Най-старото му споменаване е в документ, в който граф Флорис V освобождава жителите от пътни такси.

Амстердам (Amsterdam) е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. В града живеят към 857 713 души.

Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam), което значи "бент на Амстел " - реката, преминаваща през целия град. Възникнал като малко рибарско селце в края на XIII век, вследствие на развиването на търговията през Нидерландския златен век (1584-1702 г.), когато тогавашната Република на Седемте обединени Ниски земи изживява напредък в региона на науката, изкуствата и търговията. Тези времена са известни и като Холандското знамение.

Тогава Амстердам се трансформира в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в региона на финансите и търговията и обработката на диаманти. През XIX и XX век градът се разраства и се образуват голям брой нови квартали и покрайнини.

Амстердам е финансовата и културна столица на Нидерландия. В града са ситуирани централните офиси на голям брой нидерландски институции и на седем от 500-те най-големи компании в света, измежду които Philips и ING. Амстердамската фондова борса, най-старата в света, е ситуирана в центъра на града.

Забележителностите на Амстердам, измежду които историческите канали, Държавният музей, Музеят на Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на алените фенери и "кофишоповете ", притеглят над 4.63 млн. задгранични гости всяка година. Амстердам е един от най-популярните туристически центрове в Европа. Две трети от хотелите са ситуирани в центъра на града. На четири- и петзвездните хотели се падат към половината от всички спални места. Повечето туристи са от други европейски страни. Сред гостите от други страни най-вече са американците.

Амстердам е ситуиран на устието на реката Амстел в залива Ай. Амстердамското пристанище пък е обвързвано посредством Нордзееканал със Северно море.

Река Амстел минава през целия Амстердам и се влива в залива Ей. Чисто механически от 1936 година частта, която свързва реката със залива не съществува, тъй като е засипана с пръст. Въпреки това реката продължава да се излива в Ей посредством подземни тръби.

Амстел (Amstel) е дребна река в Северна Нидерландия. Столицата Амстердам, през която минава, е кръстена на реката. Реката е дълга едвам 31 км и е напълно канализирана. На река Амстел са ситуирани девет моста (брюг). Произходът на името е от старохоландското Aeme stelle, което значи земя изобилстваща от вода. Районът към Амстел се назовава Амстелланд.

Световноизвестната марка бира "Амстел ", която се създава от междунаодната пивоварна компания "Хайнекен ", също е кръстена на реката. Амстел е основана през 1870 година в Амстердам от Де Пестер и Я. Х. ван Марвийк-Коой.

Нейното произвеждане в България стартира през 2001 година, като се резервират същата, достоверна бирена рецепта, съставки и надзор на качеството, които са създали Amstel такава сполучлива марка допълнително от 120 страни по целия свят.

Бирената фабрика е издигната наоколо до река Амстел, чиито води се употребяват за изстудяване на бирата. Червеният и белият цвят са неотменна част от наследството на Amstel. Официалната версия гласи, че аленото е предпочетено заради това, че е обичайният цвят на Амстердам.

"Хайнекен " (Heineken NV), чиято централа е в Амстердам,е трета по величина в света след Anheuser-Busch InBev и SABMiller. Компанията е учредена през 1864 година от холандския бизнесмен Герард Адриан Хейнекен, и през днешния ден има над 125 пивоварни допълнително от 70 страни по света. В България "Хайнекен " е притежател на пивоварната "Загорка " АД в Стара Загора, която създава марките "Ариана ", "Загорка " и "Столично ".

Амстердам се намира в зоната на умерения пояс, с огромно въздействие на морето върху климата на града. В града доминират северозападни ветрове, постоянно има шквалове - мощен ентусиазъм напразно, рисков е за плавателните съдове и летателните апарати с внезапността си. Поривът е временен, като скоростта напразно при шквал може да надвиши 20-30 метра/секунда. Свърза се с порои, стихии и снеговалеж. През зимата температурата рядко пада под 0 °C, поледици се появяват при напредването на студени въздушни маси от Скандинавия и Източна Европа. Лятото в града е топло, само че не горещо. Средната годишна стойност на преваляванията е 760 мм, като по-голямата част от тях са в интервала от октомври до март.

Схипхол (на британски: Amsterdam Airport Schiphol, на нидерландски: Luchthaven Schiphol), е най-голямото гражданско летище в Нидерландия. Намира се на 9 км югозападно от Амстердам. Любопитното е, че то е с надморска височина - минус три метра. Схипхол е главно европейско летище и е измежду най-големите в света по превозени товари и интернационален пътнически транспорт. Собственик на летището и негов оператор е Schiphol Group.

Амстердам е един от градовете, в които доста публикувано е потреблението на колела. Популярността им се дължи на удобството на напредване, релативно неголямата територия на Амстердам, огромния брой специфични пътеки, равната околност и относителните неудобства при потреблението на автомобил.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР