На днешния ден през 1394 г. Сеул (Seoul) става столица

...
На днешния ден през 1394 г. Сеул (Seoul) става столица
Коментари Харесай

Река Хан е екологичното бижу на южнокорейската столица Сеул

На днешния ден през 1394 година Сеул (Seoul) става столица на Корейската страна.

Днес пък е столица на Южна Корея и е най-големият град и икономическият, политически и културен център на страната. Сеулският народен столичен регион с население от съвсем 24.5 млн. души е вторият максимален метрополен район в света и обгръща столичния град, агломерацията Инчхън и съвсем цялата провинция Кьонги-до. Почти 50% от популацията на Южна Корея живее в столичната метрополия, от които 1/4 са в самия Сеул.

Районът на Сеул е обитаем от повече от две хиляди години, а самият град е основан през 18 година пр.н.е. като столица на Пекче, една от трите корейски страни. Той резервира статуса си на столица по времето на династията Чосон и в интервала на Корейската империя. Сеул е дом на огромен брой монументи на културата, а четири от тях са включени в Списъка на Юнеско за международно културно и естествено завещание - Чонмьо - храмът в чест на кралете от династията Чосон (1392-1910 г.), дворецът Чхандоккун, Кралските гробници на династията Чосон и крепостта Хвасон.

Сеул е разграничен от необятната близо километър река Хан-ган (514 км). В средата на северната част на града се намира планината Нам-сан (262 м).

Река Хан или Ханган е една от основните реки за Южна Корея и четвъртата най-дълга река на Корейския полуостров след Амнок, Туман и Нактонган. Хан извира от Източнокорейските планини като две дребни реки и се събират покрай столицата Сеул.

Ханган и близките й пространства са играели значима роля за корейската история. По време на Трите цартва е имало усилена битка за устието ѝ като търговски път с Китай. Днес реката не се употребява за такива цели, тъй като устието се намира на границите на Северна и Южна Корея, неразрешено за прекосяване на цивилни жители.

Реката е източник на вода за повече от 12 милиона корейски жители. През юли 2000 година военните на Съединени американски щати признават, че са изхвърляли токсични боклуци, което предизвиква митинги.

В момента, ниските елементи на реката са място за забавление - оборудвани с пешеходни пътеки, велосипедни алеи, публични паркове и заведения за хранене, изключително в столицата. Проучванията измежду жители и специалисти подреждат реката под номер две за най-живописно място в Сеул след Намсан.

Хан се оформя от сливането на реките Намхан (Южен Хан), която извира от Дедок и Букнан (Северен Хан), която извира от Къмгансан в Северна Корея. Реката минава през Сеул, слива се с река Имджин и се влива в Жълто море. Устието на реката е на Корейската демилитаризирана зона, която разделя полуострова политически.

Въпреки, че не е дълга река, Долен Хан е много необятен. В столицата дължината й доближава 1 километър.

Днес по-голямата част от реката принадлежи на Република Корея. През първите десетилетия от съществуването на Южна Корея, реката става нарицателно за замърсяване, процъфтяващата промишленост и обеднялото население го употребява като комфортен преливник за промишлени и градски боклуци. Правителството спонсорира нейното филтриране и я трансформира в "екологично украшение " на столицата.

През 2009 година е разгласен план за прокопаването на канал свързващ река Хан и Жълто море в Инчон. Този 11-километровия канал е приключен през 2011 година и свързва Хан покрай Гимпо в Сеул с Инчон. През канала могат да минават, както и огромни контейнери, по този начин и пътнически плавателни съдове.

Южнокорейската столица е измежду най-важните финансови и търговски центрове в международен мащаб. Тук са представителствата на повече южнокорейски компании, както и съвсем всички централни офиси на интернационалните компании. Сред най-важните южнокорейски компании със седалища в Сеул са Samsung, LG, Hyundai, Kia и SK Group. В Сеул се намира Корейската стокова борса.

Сеул се намира в северозападната част на Южна Корея на 56 км от границата със Северна Корея. Градът споделя сходни географски координати с Атина и Лисабон.

Сред главните проблеми пред които е изправена локалната администрация са замърсяването на въздуха и шума от трафика. С плътност на популацията от 17 288 души на кв. км Сеул е един от най-гъсто обитаемоте градове в света.

Южнокорейската столица се обслужва от две интернационалните летища. "Гимпхо ", в началото е прилежало към град Гимпхо, само че през 1963-а е включено към Сеул, и е единственото от края на Корейската война до 2001 година, което обслужва интернационалните полети до Сеул. Март 2001-а е намерено интернационалното летище "Инчхън " на остров Йончон в Инчхън. След това поетатпно всички интернационалните полети са трансферирани от "Гимпхо " в "Инчхън ". Към този миг "Гимпхо " обслужва главно вътрешни полети и няколко интернационалните линии до Ханеда в Токио, интернационалното летище Кансай в Осака и летище "Хунцяо " в Шанхай.

Същевременно интернационалното летище "Инчхън ", дружно с това в Хонконг, се е превърнално в главен транспортен център в Източна Азия.

"Инчхън " и "Гимпхо " са свързани със Сеул посредством автомагистрали, а до "Инчхън " върви специфична железница, която свързва региона на летището със столичния град. До "Инчхън " (№5 и №9) и "Гимпхо " (№1) стигат три от метро линиите, а също по този начин от и до двете летища има постоянно движещи се маршрутни таксита.

Сеул е хазаин на XXIV Летни олимпийски игри (17 септември 1988 - 2 октомври 1988) и е един от градове, в които се организира XVII Световно състезание по футбол (31 май 2002 – 30 юни 2002).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР