Най-точното определение, което бих използвал за бюджета, е балансиран, каза

...
Най-точното определение, което бих използвал за бюджета, е балансиран, каза
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Бюджет 2020 е добре балансиран

Най-точното определение, което бих употребявал за бюджета, е уравновесен, сподели пред публицисти финансовият министър Владислав Горанов. Той взе участие на взаимното съвещание на бюджетната, обществената и здравната комисия на Народно събрание, на което се гледат държавният бюджет, бюджетът на ДОО и на НЗОК, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него планът на бюджет е уравновесен освен във фискалния смисъл, а в смисъла, че следва всички политики, които бяха заложени още при започване на този мандат - през 2017 година.

" Последователността и предвидимостта му са позитивно качество, тъй като това, от което най-вече страдаме в избрани обществени политики, е неналичието на последователност и поредност сред обособените години, сред обособените държавни управления, което не дава опция за реализиране на дълготрайни цели като задачата за възстановяване на качеството на междинното обучение, понижаване на неграмотността и връщането на децата в учебно заведение, което е основна причина за ограничение на бедността измежду избрани групи население ", уточни Горанов.

По думите му огромна част от фискалните параметри и цели, заложени в 2020 година, откриха място още даже в предизборната стратегия на водещата партия в обединението - нарастване на разноските за приблизително обучение, удвояване на учителските заплати, завършването на автомагистралния пръстен с фокус върху Северна България, нарастването на разноските за защита.

" Ако липсват основни изненади в бюджета, за мен това е добра вест ", разяснява Горанов.

Попитан дали са заложени в плана на бюджет защитни ограничения към възможна идна рецесия, Горанов сподели, че излезе прогнозата на Европейска комисия, която дава малко по-консервативни визии за идващите няколко години за развиването на българската стопанска система, а за тази година са малко по-оптимистични от нашите визии, само че уравновесеният бюджет дава комфортен инструмент за гладко прекосяване на рецесии.

" Ако се появи сходна, тя би трябвало да се отрази най-много на приходната част на бюджета, а уравновесеният бюджет дава рационален буфер през опцията за спомагателна фискална агресия и смяна на салдото, в случай че толкоз са неподходящи изискванията, че приходите фрапантно се разминат с предварителните планове ", означи Горанов. По думите му ниската задлъжнялост е още един от факторите, които и Европейска комисия, и другите интернационалните финансови институции регистрират като буфер във връзка с нашата стопанска система.

По отношение на заложения дълг, Горанов сподели, че са заложени всички варианти, които са вероятни на равнище законодателство, което е по-добре за министерството, страната, данъкоплатците. Това е оптимално заложеният предел, ние ще се стремим да не го използваме, само че аз постоянно съм казвал, че съществуването на ликвидни буфери е причина за изцяло чувство за предвидимост и резистентност, добави той. " Когато има ликвидни буфери в държавното управление, всички шокове могат да бъдат доста по-лесно да бъдат всмукани ", добави Горанов.

Попитан дали има заплаха още веднъж да актуализираме бюджета поради еднократно огромно заплащане, финансовият министър сподели, че не счита, огромните планове за рационализация на армията, които предстоят, се надява да бъдат вместени в стратегиите, признати от Народно събрание и да има график с разсрочено финансиране. " Дай Боже да ни изненада някоя огромна инвестиция, единствено сходно нещо би ме стимулирало да поддържа сходно решение ", добави Горанов.

По мотив настояванията за преизчисление на пенсиите със междинния застрахователен приход за 2015 година, Горанов сподели, че по-високи пенсии ще имат българските пенсионери тогава, когато работещите българи имат по-високи приходи, никаква друга формула не е работеща. Финансовият министър добави, че другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм, тъй като това значи дестабилизиране на пенсионната система в кратковременен интервал, образуване на големи нови отговорности за нея и страната и стигането в един миг в кратковременен период, в който ще се наложи смяна на осигурителната тежест или ограничение на размера на пенсиите, както в някои страни, които минаха през интервал на рецесия, се случи за избран интервал от време.

Горанов прикани да се фокусираме върху нарастването на Брутният вътрешен продукт и във всички политики, които могат да отведат в тази посока, и в нарастването на приходите. Пенсионната система по този начин е измислена в България, че в случай че се получават високи приходи, има и високи пенсии, съобщи Горанов.

По думите му пенсионният модел е признат с консенсус и никой не го слага под подозрение. Той съдържа в себе си механизмите, по които пенсионните приходи да бъдат определяни и обновени година след година с оглед опазване и повишение на покупателната дарба на приходите от пенсии, добави Горанов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР