Най-тежките за последното десетилетие наводнения в Източна Австралия причиниха смъртта

...
Най-тежките за последното десетилетие наводнения в Източна Австралия причиниха смъртта
Коментари Харесай

Тежки наводнения в Австралия отнеха живота на 13 души

Най-тежките за последното десетилетие наводнения в Източна Австралия предизвикаха гибелта на най-малко 13 души. Придошлите реки, които унищожиха домове, бизнеси и електропроводи в цялата страна, принудиха десетки хиляди хора да се изтеглят. Най-засегнати от наводнението са към 200 благи от австралийското крайбрежие на Нов Южен Уелс и Куинсланд.

Губернаторът на Нов Южен Уелс Доминик Перотет, представен от CNN, го назова „ събитието на хилядолетието ”. По данни на управляващите хиляди хора са избавени, а службите за незабавна помощ за получили над 6000 позвънявания за помощ. Много от апелите за помощ идват от хора, заседнали на покривите си, или от водачи, блокирани в колите си.

Стихията засегна Бризбейн - столицата на Куинсланд. Жителите бяха принудени да бягат под паника от надигащите се води. Само са последните три дни над града са се изсипали 80% от количествата за година, акцентира Анастасия Палашчук, губернатор на щата.

Окото на бурята се насочва към Сидни – най-големият град в Австралия. Неговите над 5 милиона поданици са предизвестени за евентуални наводнения откакто главният водоизточник на града – язовир Варагамба, е почнал да прелива. „ Днес фокусът е върху Сидни. Очакваме мощни превалявания в следобедните часове, през нощта и на следващия ден “, разгласи на конференция през днешния ден Пол Туул, вицепремиерът на Нов Южен Уелс.  

Проливните дъждове и наводненията са в резултат на климатичното събитие Ла Ниня, което провокира влажно лято в северната и източната част на страната и извънредно изсъхнал интервал на запад.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР