Най-старото известно изображение на призрак (или дух) е открито върху

...
Най-старото известно изображение на призрак (или дух) е открито върху
Коментари Харесай

Най-старото изображение на призрак - на плочка от Вавилон в Британския музей

Най-старото известно изображение на фантом (или дух) е намерено върху вавилонска плочка, намираща се в Британския музей, оповестява Анадолската организация, представена от БГНЕС.

Въпросната плочка се намира в Британския музей отдавна, само че едвам неотдавна откривателите обърнали внимание, че тя съдържа освен текст, само че и рисунка. Според Ървинг Финкел, водещ международен специалист по клинопис, текстът е част от управление за това по какъв начин да се отървем от духове.

Артефактът демонстрира призракът, изобразен като космат мъж с вързани с въже ръце, който е влачен в отвъдното от жена.

" Очевидно е, че това е мъжки фантом и той е трагичен. Можете да си визиите, че висок, слаб, космат фантом, който се мотае из къщата, е лазил по нервите на хората. Крайният разбор беше, че това, от което се е нуждаел този фантом, е било държанка ", споделя още Ървинг Финкел, които е организатор на Близкоизточния отдел в Британския музей.

Според него плочката може да е била част от библиотека в къщата на човек, занимавал се с прогонването на духове, а изписаният текст да е бил управление по какъв начин да се отървем от тях.

 Общ аспект на античния град Вавилон, покрай град Хила, на към 85 километра южно от Багдад, Ирак, 6 юли 2019 година 4300-годишният античен месопотамски град, някогашната столица на Вавилонското царство, след години на акция, беше включен в листата на международното завещание от ЮНЕСКО по време на 43 -ата сесия на Комитета за международно завещание в Баку, Азербайджан, която се провежде от 30 юни до 10 юли 2019 г./ Снимка: ЕПА/БГНЕС

Градът на Хамурапи и Мардук, превзет от Александър Македонски

Около 2200 пр.н.е. Вавилон бил прочут като храмово място и е принадлежал през 21 век прочие Хр. към близкия град Ур. При царуването на великия Хамурапи (1792-1750 пр.н.е.) градът придобил водеща роля. Той превзел съвсем цяла Месопотамия и е прочут най-много от Кодекса на Хамурапи, един от първите подробни сборници със закони.

През 1595 пр.н.е. Вавилон бил високомерен от Хетите, като малко време по-късно попада под владението на Каситите (около 1590 до 1150 пр.н.е.). Каситите създали града-държава Вавилон столица на Вавилония.

Вероятно градът става набожен център на царството през 12 век пр.н.е., когато Мардук се издига до висш господ на месопотамския мавзолей.

След 1158 пр.н.е. до към края на 8 век пр.н.е. Вавилон е владян от разнообразни династии, когато попада под въздействието на Асирия.

При ръководството на царете на Нововавилонското царство халдейската династия достигнала своя подем, чийто разцвет бил по времето на Навуходоносор II.

Александър Македонски превзел града след борбата при Гавгамела.

Бил е открит и проучен сред 1899 и 1917 година от немския археолог Роберт Колдевей.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР