Най-старото Има няколко кандидата за най-старите скали в Гренландия, Южна

...
Най-старото Има няколко кандидата за най-старите скали в Гренландия, Южна
Коментари Харесай

Най-екстремните места на Земята

Най-старото

Има няколко претендента за най-старите скали в Гренландия, Южна Африка и Австралия, само че Грийнстоун Нувуагитук в северна Канада ги бие всичките. Тези скали са на 4.28 милиарда години, когато нашата планета е била огнен пъкъл и астероиди и комети са падали от небето. Изчислено е, че няколкостотин милиона години по-рано е имало конфликт с протопланета с размерите на Марс, при който евентуално се е образувала Луната.

Най-дъждовното

Ако сте си мислели, че най-дъждовното място на Земята е дъждовна гора, значи сте прави. Колумбийската провинция Чоко, която граничи с Панама, е известна като най-мокрото място в света. Колко мокро ли? През 1974г. в град Тутунендо са измерени 27 метра превалявания. Средно там падат 12 метра на година и 2/3 от дъждовете са нощно време.

Връх Уайелеле на остров Кауай, Хаваи има най-вече дъждовни дни годишно – 350.

Най-снежното

Снимка: vsz

На 14 Февруари 1927г. учени измерили, че дълбочината на снега на японския връх Ибуку е 11.82м. Снегът на връх Рейнър във Вашингтон обаче, е достигнал рекордните 28.5м. през зимата на 1971г. Този връх е строшен през зимата на 1998г, когато 28.96м. сняг се натрупват на близкия връх Бейкър.

Най-сухото

В пустинята Атакама в Чили рядко падат дъждове и нормално там не вали. Отчетено е, че в град Арика сред 1903г. и 1918г. не е паднала и капчица дъжд. Това е най-дългият изсъхнал интервал в света. Някои елементи на пустинята мощно припомнят на Марс, което не е изненада, тъй като и там не вали. Най-дългият изсъхнал интервал в Съединени американски щати е 767дни от 3 Октомври 1912г. до 8 Ноември 1914г. в Багдад, Калифорния. Градът е зарязан през 1991г.

Най-ветровитото

Залив Комонуелт публично е записан в Рекордите на Гинес като най-ветровитото място на Земята. Ветровете там са мощни, непрекъснати и със скорост 240км/ч. Едно от най-ветровитите места в северната хемисфера е нос Бланко в Орегон, Съединени американски щати. Навлязъл в Тихия океан покрай залив Куус, Бланко е най-западната точка на Орегон. Силните ветрове постоянно връхлитат носа със страшна мощ и скорост от 200км/ч.

Най-равното

Салар де Уюни в Боливия е формирано от няколко праисторически езера, които са пресъхнали. От тях е останала солта, дебела няколко метра и разпростираща се на 10 582кв.км. В солта се съдържат няколко редки детайли, измежду които и литий. 70% от международните ресурси на литий се намират в Салар.

През множеството време изсъхнало и безлюдно, Салар де Уюни оживява всеки Ноември, когато дъждовете притеглят розово фламинго. Тогава Салар става даже още по-равно – резултатът е като от огледало и се употребява от спътниците за калибриране на инструментите.

Ако желаете да научите повече за Салар де Уюни вижте тази публикация.

Най-дълбоката пещера

Пещера Вороня се намира в Авказия и доближава 2 191м. в планинския масив Арабика, който датира от времето на динозаврите. Пещерата е открита през 1960г. и лишава купата на Лампрехтсофен в Австрия, като най-дълбоката пещера.

Украинската спелеологическа асоциация изследва дълбочините на Вороня и нейните голям брой спомагателни пещери. Още от 80-те години УСА стартира да разчиства трудности, които пречат на откривателите да минават по-дълбоко. Сегашният връх от 2 191м. е подложен напролет на 2007г, само че е допустимо цифрата да стане и по-голямо.

Най-отдалечената суша

„ Полюс на недостижимост “ е онази точка на сушата, която е на най-голямо разстояние от който и да е океан в която и да е посока. В Северна Америка тя се намира в южна Дакота. Най-недостъпната точка обаче, се намира в пустошта на Антарктика.

През 1958г. Съветският съюз открива база на антарктическият полюс на недостъпността, която бързо изоставят. Преди да се случи това, руснаците инсталирали златен бюст на Ленин, който да бележи достижението им. Под бюста, съвсем зарината от снега, има дребна барака, в която има книга на гостите.

Най-отдалеченият остров

Остров Буве е дребен остров в южния атлантически океан и е под властта на Норвегия. Най-близката суша до него е Куин Мауд в Антарктика на 1600км. на юг. Най-близкият обитаем остров е Тристан да Куня на 2260км, а най-близката обитаема суша е Южна Африка на 2580км. на север. Интересен факт за острова е, че там е сниман кино лентата от 2004г. „ Хищникът против пришълеца “.

93% от острова е затрупан с лед. Площта му е единствено 49кв.км. и на него няма растителност, с изключение на някои лишеи и мъхове. През 1979г. американски спътник вижда две ярки светлини покрай острова. Някои считат, че светлините са били от нуклеарни тествания, провеждани от Израел и Южна Африка.

Източник: webecoist.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР