Най-старият затворник в Гуантанамо бе освободен и се завърна в

...
Най-старият затворник в Гуантанамо бе освободен и се завърна в
Коментари Харесай

САЩ освободи най-възрастния затвор в Гуантанамо

Най-старият пандизчия в Гуантанамо бе освободен и се завърна в родната си страна Пакистан, след съвсем две десетилетия.
Прочетете още
75-годишният Сайфула Парача беше задържан две години след офанзивите против Съединени американски щати от 11 септември 2001 година и упрекнат, че е симпатизант на Ал Кайда.

Парача беше обвинен във финансирането на джихадистката група, само че твърди, че е почтен и в никакъв случай не е бил упрекнат.

Американският боен затвор в Куба беше дълги години мястото, където лежаха всички арестувани по съмнения, че са взели участие в офанзивите на 11 септември. 

„ Сейф Ула Парача - пакистански жител, който беше арестуван в пандиза Гуантанамо, беше освободен и дойде в Пакистан в събота, 29 октомври 2022 година “, сподели външното министерство на Пакистан.

„ Радваме се, че пакистански жител, арестуван в чужбина, най-сетне се събра със фамилията си “, се споделя в изказването.

Парача беше хванат през юли 2003 година в Тайланд след спецоперация на американското ФБР.

Обвиненията към пакистанеца от американските управляващи е, че той е контактувал с най-високопоставените фигури на групировката, в това число нейния водач Осама бин Ладен и Халид Шейх Мохамед.

След 14 месеца в американски боен затвор в Баграм, Афганистан, той е изместен в Гуантанамо.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е подложен на напън да освободи пандизчиите, против които не са повдигнати обвинявания, и да продължи процесите против упрекнатите в директни връзки с Ал Кайда.

Неговата администрация утвърди освобождението на Парача предходната година, дружно с това на различен пакистански жител, 55-годишният Абдул Рабани, и роденият в Йемен Утман Абдул ал-Рахим Утман на 41 години. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР