Най-старият мед в света за момента е на повече от

...
Най-старият мед в света за момента е на повече от
Коментари Харесай

Най-старият мед в света е на 5500 години и още става за ядене!

Най-старият мед в света за момента е на повече от 5500 години и е открит през 2003 година в Грузия, западно от Тбилиси, по време на строителството на нефтопровод.

Археолозите са разкрили три типа мед – ливаден, ягодов и липов. Подобно на този в античните египетски гробници, и този е открит в гробницата на благородничка. Съхраняван е в керамични съдове, с цел да я съпровожда в нейното странствуване в задгробния живот, съобщи AZ Animals.

Всъщност най-удивителното при меда не е колко е остарял, а по-скоро това, че все след хиляди години към момента става за консумация!

Как медът се е запазил толкоз дълго? 

Медът се резервира толкоз добре с помощта на своята киселинност, високото наличие на захар по отношение на това на водата и антибактериални свойства.

Повечето бактерии избират pH в диапазон, който не е нито прекомерно киселинен, нито алкален. Киселинността на меда се покачва от ензимите, употребявани за разграждане на захарта, което го прави по-малко гостолюбив за развиването на бактерии.

Второ, медът е сладостен, тъй като пчелите са работили интензивно, с цел да изпарят огромна част от водата, с цел да концентрират нектара. Поради високото си наличие на захар, медът може да извлича влага от околния въздух. Със единствено към 18% водно наличие, медът е прекомерно изсъхнал, с цел да виреят множеството микроби.

Само когато има в допълнение количество вода, както когато медът се сложи на влага, бактериите ще могат да се развъждат. Съдържанието на вода в меда не би трябвало да надвишава 25%, в противоположен случай в него могат да стартират да се развиват бактерии, по тази причина постоянно го съхранявайте в херметически затворен резервоар.

И най-после, медът съдържа няколко химикала, които са ефикасни против микроби. Водородният пероксид е първият непряк артикул от храносмилателните ензими на пчелите, които се употребяват за разграждане на по-сложните въглехидрати. Бактериалните клетъчни стени елементарно се скапват от него.

Може ли медът някога да се скапе?

Не, медът може само да потъмнее или да кристализира, само че ще остане кадърен за консумация. Причина за тези реакции би било неправилното ме предпазване като постанявнето му в железен или пластмасов съд, оповестиха от Allrecipes.

Промените в меда съвсем постоянно са добър симптом, тъй като потвърждават, че вашият мед е първокачествен и непастьоризиран. Пастьоризацията е развой, който загрява меда, с цел да унищожи естествените дрожди. Помага на меда да остане по-гладък, по-дълго, само че може да отстрани някои естествени останки от питата.

Защо тогава медът в питателните вериги има период на валидност?

Сроковете на валидност на меда, продаван в комерсиалната мрежа, са по-скоро маркер за магазините, които да го сменят с по-нови, по-пресни ресурси. Повечето мед ще се продаде доста преди да наближи тази дата, само че в случай че вземете бутилка с оставащи единствено няколко месеца на валидност, можете да сте сигурни, че медът е добър за доста по-дълго време напред.

Следващия път, когато добавите мед към десерт или лъжица от него в чай, ще знаете, че изгодите му надвишават усета. И в този момент можете да оправдаете закупуването на колкото желаете мед - срокът на валидност няма да изтече.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР