Най-скъпата криптовалута -биткойн - започна годината като отбеляза нов рекорд

...
Най-скъпата криптовалута -биткойн - започна годината като отбеляза нов рекорд
Коментари Харесай

Биткойн достигна рекордните $45 000 и ръстът едва ли ще спре дотук


Най-скъпата криптовалута -биткойн - стартира годината като означи нов връх и доближи стойност от Щатски долар 45 000 в първите дни на 2024.

Това не е случвало от април 2022 година насам и съгласно анализатори е единствено началото на такава наклонност, като най-смелите прогнози са, че цената на валутата може да доближи и $500 000.

Основната причина за това са упованията на вложителите финансовият регулатор в Съединени американски щати да даде публично позволение за старта на борсов фонд с действително владеене на биткойн.

ETF (exchange-traded fund) е смесен капиталов инструмент, чиято цена следва цената на избран борсов показател, промишлен бранш или различен актив по желание.

От 90-те години в Съединени американски щати е позволено да се търгува с ETF - т.е. вложителите могат да влагат, като наблюдават придвижването на разнообразни скъпи бумаги или артикули, даже в случай че не могат да си разрешат да ги купят или не са на борсата.

Едни от най-големите капиталови медиатори като BlackRock, ARK Invest и Grayscale Investments към този момент са подали заявки за такива фондове, а вероятно решение на регулатора в Съединени американски щати се чака към 10 януари.

Възможно е обаче каквото и да решението то да докара до поевтиняване на криптовалути - както в случай че поръчките бъдат отхвърлени, по този начин и бъдат утвърдени, само че вложителите работят на известния пазарен принцип - " купувай при клюки, продавай при обстоятелства ".

В същото време се чака различен главен фактор да се отрази в допълнение на повишаването на биткойна.

Това е т.нар.халвинг - събитие, записано в кода на криптовалутата, което на всеки 4 години смъква на половина броя монети, които копаещите получават в подмяна на изчислителния си запас, и което води до покачване на цената ѝ.

На този декор прогнозите за бъдещия растеж на биткойн през 2024 година стартират от $60 000 и доближават до $500 000.

Сред по-смелите е тази на създателя на Nexo Антони Тренчев, съгласно който биткойн може да доближи $100 000 $ тази година.

" Очакванията ми са през 2024 са халвингът на биткойн и утвърждението на ETF фондовете до изтласкат биткойн до $100 000 и даже още по-високи стойности през 2025 година Но в това време ще има и съществени спадове, до момента в който бъде достигната тази стойност ", споделя Тренчев.

Анализаторите означават още, че мощната година за биткойн е съдействала и за растежа на цената на акциите на доста компании, свързани с криптовалутата, като при някои от тях покачването е било над 300%.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР