Най-широко разпространената традиция, свързана с българския фолклор, е носенето на

...
Най-широко разпространената традиция, свързана с българския фолклор, е носенето на
Коментари Харесай

Поверия за щъркелите

Най-широко публикуваната традиция, обвързвана с българския фолклор, е носенето на мартеницата при започване на пролетта. Сваля се чак тогава, когато с е види първият щъркел , като незабавно се закачва на разцъфнало или зелено дръвче или се поставя под камък.

Причината за това съгласно националните поверия е, че птицата е предвестител на пролетта и демонстрира края на студените и началото на топлите дни през новата година.

Според друго вярване прелетните птици, какъвто е и белият щъркел, са знак на плодородието . Мартеницата би трябвало да се носи от млади дами, на които им следва раждане.

Българските поверия, свързани с белия щъркел , се виждат в описа „ Нане Стоичковата върба “ на Елин Пелин. Докато двойките живеят необезпокоявани върху върбата в двора на Нане Стоичко, то и в дома му царува успокоение. Когато героят отсича дървото, което е и дом на птиците, то и в човешкия дом идва проклятието.

В България легендата за носенето на бебетата от щъркела е непозната. Плодородието е било свързвано с други типове животни, само че не и с птицата. Още повече бебетата при младите двойки са се раждали през лятото или есента, разследване на сезона, през който са се правели сватбите.

Единствената връзка с това вярване, е че в някои елементи на България щъркелите идват на Благовещение (25 март). Оттук може да се направи и връзка с богатствата новина за зачеването на Исус Христос, която получила Мария, с бременността и раждането.

Според вярване, в случай че човек види първия за годината щъркел в полет , то всичко през актуалната година ще му върви добре (сякаш „ хвърчи “). Ако щъркелът е кацнал , то и виделият го ще е приспивен и ленив през идното лято.

Ето за какво пожеланието на хората било „ Щърк хвърчи – и аз летя “ . Щом децата видят щъркел, би трябвало да подскачат на един крайник, имитирайки дългокраката птица и да изричат заклинания за здраве. Може и да хвърлят своята мартеница нагоре и да викат „ На ти на тебе мартеница, а дай на мене здраве “.

България е страната в Европа с най-големи концентрации на бели щъркели. По време на всеобщия есенен прелет, нормално сред 10 август и 30 септември, над страната ни (основно над Бургаския залив) годишно прелитат по към 135 000 бели щъркели, групирани приблизително в 235 ята, написа dariknews.bg,
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР