Най-престижната литературна награда е в български ръце. Георги Господинов прибра

...
Най-престижната литературна награда е в български ръце. Георги Господинов прибра
Коментари Харесай

Георги Господинов спечели най-престижната литературна награда в света Букър

Най-престижната литературна премия е в български ръце. Георги Господинов прибра наградата " Букър " за романа си " Времеубежище ".

" Утре е най-важният ден в България, моят обичан ден - на кирилицата. Прекрасно е, когато честваме буквите и езика ", сподели Господинов в благодарствената си тирада. " Честит празник! Честито знамение на езика! ", поздрави той на български, предава dnevnik.bg.

Победителят беше разгласен на публична гала в Лондон от ръководителя на журито на тазгодишното издание на оценката - носителката на " Гонкур " Лейла Слимани.

За премията се конкурираха 6 творби, влезнали в късия лист с номинации за оценката, измежду които беше и романът на Георги Господинов " Времеубежище ".

Останалите творби от късия лист са Boulder от Ева Балтасар, The Gospel According to the New World от Мариз Конде, Whale от Чхон Мьон-гуан, Standing Heavy от Патрик Арманд-Гбака Бреде - Гааз и Still Born от Гуадалупе Неттел.

Наградата е в размер на 50 000 английски лири и се разделя сред създателя и преводача на книгата - победител. Досега оценката са печелили създатели като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР