Най-опасната място за съхранение на ядрени отпадъци в Европа има

...
Най-опасната място за съхранение на ядрени отпадъци в Европа има
Коментари Харесай

Най-опасният обект за ядрени отпадъци в Европа има теч

Най-опасната място за предпазване на нуклеарни боклуци в Европа има влошаващ се теч, който може да докара до евентуален риск за популацията.

Това сочи   за Селафийлд във Англия.
Притесненията към сигурността на  рушащ се силоз за боклуци , както и  пукнатини по басейн за токсични шлака  доведоха до дипломатическо напрежение от страна на Съединените щати, Норвегия и Ирландия. Според тях управлението на Селафийлд не е направило нужното, с цел да се отърве от проблемите.

Снимка: Getty Images
Това са единствено част от проблемите, разказани в публични документи, с които разполага „ Гардиън “.

Селафийлд е обект с размери 6 кв. км на Камбрийското крайбрежие, в който се съхраняват и третират нуклеарни боклуци от оръжейни стратегии, както и от нуклеарни електроцентрали. Това е  най-големият сходен обект  на територията на Европа и в него работят 11 000 души.

Документ, изпратен до борда на шефовете на Селафийлд през ноември 2022 година и забелязан от „ Гардиън “, повдига съществени въпроси за сигурността на оборудванията. Според академик, чието име не се показва, рисковете от замърсяване и течове са  „ редовно замитани под килима “ .

Инспектори на място са безапелационни, че няма по какъв начин да плануват тъкмо какъв брой пукнатини има върху постройките, които се употребяват за депозиране на нуклеарни боклуци.

 
Снимка: Getty Images
Експерти от години предизвестяват, че инфраструктурата на обекта се унищожава. Според чиновник в Селафийлд на място  „ не могат да се оправят с пожар и съществуването на азбест, камо ли с рушащата се конструкция на контейнерите за нуклеарни материали “ .

Отново анонимни източници от централата, които работят в постройка В30 – хале, което съдържа в себе си голямо езеро с радиоактивен материал – настояват, че това е най-опасната индустриална постройка в Европа. Там се съхраняват остатъци от нуклеарно гориво, а бетонното дъно на езерото е покрито с пукнатини, които стават все по-големи през последните месеци.
Доклад на Европейския съюз от 2001 година предизвестява, че случай в Селафийлд би бил  в пъти по-опасен от нуклеарната злополука в Чернобил , защото обектът съхранява доста повече радиоактивни материали от авариралия АЕЦ.

Снимка: Getty Images
Докладът споделя още, че повреди на обекта могат да доведат до обособяване на големи количества радиоактивен материал в атмосферата.

От „ Гардиън “ са разгласили и графика, основана на исторически метеорологични данни, която демонстрира по какъв начин би се популяризирал радиоактивният облак над Европа.  И България е измежду засегнатите страни.


Снимка: Редакторски екип
През 1957 година на това място става пожар, прочут като най-опасният нуклеарен случай на територията на Англия.

През 2019 година от Селафийлд оповестиха за теч на радиоактивна течност. Този теч се утежни доста през идващите години, като в последна сметка доближи сред 2,3 и 2,5 кубични метра дневно. Тази течност е „ чорба “ от стърготини от радиоактивна магнезиева сплав, разтворени във вода. Те са от отпадъчна обвивка, в която е обгърнато отработеното нуклеарно гориво.

Дипломатическото напрежение

Вътрешна връзка сред английски публични лица, забелязана от „ Гардиън “, разкрива, че държавното управление е осведомено с проблемите на обекта. Най-сериозни са терзанията за приключването на радиоактивна течност. Ирландското и Норвежкото държавни управления също показаха сериозна угриженост.

Данни на Норвегия настояват, че в случай че радиоактивен материал бъде разпилян във въздуха, това ще докара до голям радиоактивен облак, който ще засегне страната. Според неизвестен норвежки посланик Осло би трябвало да предложи да финансира обекта, с цел да стане той по-сигурен.

И от централата разясняват

„ Ние сме горди с нашите ограничения за сигурност и постоянно се стремим да ги подобряваме “, споделят от нуклеарния обект.

„ Работата ни е такава, че до момента в който не я свършим, Селафийлд ще съставлява риск за обществото. Постоянно измерваме равнищата на радиация “, допълват още те.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР