Най-общо казано, повечето мъже носят късо подстригани коси. Ако и

...
Най-общо казано, повечето мъже носят късо подстригани коси. Ако и
Коментари Харесай

Най-модният бунт в историята

Най-общо казано, множеството мъже носят късо подстригани коси. Ако и вие харесвате този жанр, благодарете на един безразсъден британски налог и един самоуверен херцог-инфлуенсър.

Носенето на перуки от мъжете през 16 век се дължи на болест, които причинявали оплешивяване – по това време (и занапред) Европа страдала от зараза на сифилис. Някои от първите перуки били огромни и за предпочитане пред безпрепятствено обръснатата глава като крал Луи XIII един от първите изтъкнати хора, които носят перука от времето на античните римляни насам, и по този начин оказва помощ за основаването на модата. Кралят в действителност не е болен от сифилис, а е генетично благоразположен към оплешивяване. И поради високия си (най-високия вероятен след този на божество) статус, вместо да му се подиграват за орнамента, хората го одобряват и следват.

 Charles II of England

Чарлз II

През годините мъжките перуки станали по-скромни и от големия туфест букет къдрици, които хора като Чарлз II носили, минали към по-прибрани, скромни и ще предположим лесни за носене и поддържане аксесоари, които можем да забележим върху главите на съвсем всички – от създателите на Съединени американски щати до министър-председателя на Англия.

Въпреки че има известни изключения, множеството перуки, носени от мъжете, били мощно напудрени, с цел да наподобяват колкото е допустимо по-бели. За бедните хора тази пудра била просто брашно, до момента в който по-богатите употребили нишесте на прахуляк с добавена лавандула или други приятни аромати, с цел да не са наслада единствено за окото. Някои мъже даже посипвали с бяло личните си коси, с цел да основат усещането, че носят перука без действително да им се постанова да минават през досадния и времеемък миг с поддържането и скъпия миг с пазаруването им. (Най-висококачествените перуки могат да доближат цена от заплатите за цяла година на един средностатистически лондончанин, до момента в който по-поносимите от междинен клас коствали едвам надника им за една седмица)

Прилагането на пудра (поне в Англия) към каквито косми човек има на главата си, станало толкоз публикувано, че през 1795 тогавашният министър-председател Уилям Пит постанова налог върху продукта в опит да изкара пари на страната, която както постоянно се случвало по това време, била във война с Франция. Данъкът бил в размер от 1 гвинея (равна на 70 лири или 100 $ днешни пари), против която заплатилият получавал документ, който му разрешава да закупува пудра в границите на 1 година.

 5th Duke of Bedford

Херцогът на Бедфорд, Франсис Ръсел

Както постоянно се случва при вкарването на нов налог, хората не били по никакъв начин удовлетворени. Един благородник по-точно, изключително подразнен от данъка, е херцогът на Бедфорд, Франсис Ръсел, който отхвърля да си заплати поради правилото. В знак на митинг, той подстригва биологичната си кичара къса и скандално я носи ненапудрена и рошава, когато отива в съда. Франсис, знаейки че негодуванието към налога е всеобщото, окуражава приятелите си да стачкуват по същия метод, което те и вършат. Както отбелязва London Chronicle: „ … съгласявайки се да платят санкция, всякога когато някой от тях се появи с напудрена и направена коса, в избран интервал от време “.

Стилът на тази прическа бил наименуван от приятелите на херцога „ Бедфордската низина “ като мигане към огромна блатиста околност във Фенс, благосъстоятелност на фамилията му, на която то скоро било направило дренаж (и надлежно трансформирало в равнина) и нарекло по същия метод. Името било и алюзия към в известна степен новаторските и новаторски политически визии на Франсис.

С новата фешън дължина на косата хората почнали да опитват като най-често я подстригвали по образци от класическото римско и гръцко изобразително изкуство. По-конкретно, мъжете се вдъхновявали от портретите на двама римски императори – Цезар и Тит – както и Брут, всеки от които носи косата си къса, решена в разнообразни стилове.

 Marble head of the emperor Titus (AD79-81), from Utica (Tunisia), about AD 70-81, Roman Empire, British Museum (15859087855)

Бюст на император Тит

 621px-BrummellEngrvFrmMiniature

Фамозният Бю Брумел

Когато държавното управление анулира налога през 1869, перуките към този момент са толкоз демоде, че по-малко от 1000 индивида продължавали да го заплащат. Вече късият, по-икономичен и непретенциозен тип на косата, стартират от Франсис Ръсел, е мощно вклинен в стилната външност на британския благородник и оттогава нещата не са се трансформирали доста, даже изобщо. Може би като се изключи хипстърския менбън.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР