Най-новият проект на зографа Диан Костов ни напомня, че щастието

...
Най-новият проект на зографа Диан Костов ни напомня, че щастието
Коментари Харесай

Зографът Диан Костов превръща детски снимки във вдъхновяваща инсталация

Най-новият план на зографа Диан Костов ни припомня, че щастието и вярата носят същинската светлина в нашия живот. Избраното име е красноречиво - " Животът е по-силен " и в него може да се включи всеки, станал мама или баща през 2020 и 2021 година Авторът възнамерява да сътвори няколкометрово изображение на иконата " Св. Богородица - Закрилница ", а към нея ще бъдат добавени фотоси на дечица, родени през двете комплицирани години, които всички преживяхме. Инсталацията ще украси тъкмо преди Коледа силоз на интернационалния път София - Видин, на 5км от околовръстното на София, малко преди Костинброд. Изображенията ще бъдат отпечатани на специфичен материал и инсталирани върху бетона.

" Реших, че тъкмо " Св. Богородица - Закрилница " ще употребявам за арт инсталацията. Заедно с нея ще включим фотоси на деца, родени през последните съвсем 2 години и ще създадем мозайка от съкровени и скъпоценни моменти, свързани с посрещането на новия живот. Така цялата апаратура ще бъде като знак на живота и закрилата на Божията майка ", споделя за плана си зографът Диан Костов.

Всички, които са станали родители, баби и дядовци, са поканени да се включат. Снимките на младия, зараждащ се живот, ще се трансфорат в универсални знаци на вярата. На фрагментите може да участват околните и родителите или да съставляват дребни ръчички, стъпка от краче, ехографска фотография, две дребни чорапчета - творчеството на мама и баща е провокирана. Снимките могат да се изпращат на [email protected] във допустимо най-висока резолюция, с цел да бъде непокътнато качеството им при печата.




" През последната година и половина животът ни се промени доста. Преминахме през страхове, разочарования, раздели. Сбогувахме се с обичани хора. Нападахме се, разединявахме се при всяка комфортна опция. Имаше малко примирение, само че пък доста звук от всички и по всевъзможни въпроси ", споделя още Диан Костов.

Зографът и брачната половинка му, психотерапевтът Милена Ташкова, подариха иконата " Св. Богородица - Закрилница " предходната година на Университетската незабавна болница " Пирогов " в София. Божията майка беше обръщение към всички лекари, медицински сестри, санитари, доброволци в страната и израз на признателност за професионализма, куража и отговорността им.

Самата подарена икона има не по-малко забавна история - Диан Костов имаше покана да я показа в катедралата Votivkirche във Виена по време на Страстната седмица и католическия Великден, след което да я покаже сакрално в дните преди Православния Великден и през Светлата седмица в базиликата " Св. София ". Пандемията осуети тези проекти, само че " Св. Богородица - Закрилница " продължи да пази и закриля, оставайки при тези, които най-вече имат потребност от нея. Иконата беше оповестена в юлския брой на списанието за модерно изкуство Circle Quarterly Art Review.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР