Най-новият обитател на столичния зоопарк - бърнестата мечка Шрея с

...
Най-новият обитател на столичния зоопарк - бърнестата мечка Шрея с
Коментари Харесай

Ето какво обича най-новият обитател на столичния зоопарк - бърнестата мечка Шрея

Най-новият жител на столичния зоопарк - бърнестата мечка Шрея на драго сърце похапва домати и краставици, макар че като тип от Азия, мечката обича най-вече тропически плодове, заяви за Българска телеграфна агенция Добромир Бориславов, шеф на Зологическата градина в София.

Женската бърнеста мечка дойде у нас на 4 ноември от зоопарка в Сингапур, който е в " топ 3 " на най-хубавите зоологически градини в света. Гордеем се, тъй като в нашата зоологическа градина не беше дошло животно от различен континент, акцентира Бориславов. Мечката ще стои под карантина един месец, а от пролетта, когато стане над 12-15 градуса, ще излезе навън и посетителите на зоопарка ще могат да й се любуват.

Тригодишната Шрея се храни с друга храна от тази на мечките от студените георграфски зони. Тя е растителноядна и насекомоядна, в естесвената си среда се храни като изсмуква термити и мравки от мравуняците им. Когато й се подаде ананас да вземем за пример, тя го разкашква с нокти и по-късно го изсмуква като прахосмукачка. Като тип, отглеждан в Азия, мечката обича доста тропически плодове - манго, ананас, кокосови орехи. Но обича и доста зеленчуци. Осигурихме й всички плодове и зеленчуци от листата, изпратен от Сингапур за питателните й желания, само че тя прояви огромен интерес и към наши типични зеленчуци като краставици и домати. Те бяха упоменати като благоприятни условия за предложение, само че не в катерогията най-любими, уточни Бориславов.

Бърнестата мечка (Melursus ursinus) е в категория " Уязвим " в Световната алена книга. Само 10 зоопарка в Европа отглеждат този заплашен тип мечки и Софийският зоопарк е един от тях. От съвсем три години посетителите на Зоологическата градина могат да видят бърнестата мечка Лиъм, която пристигна при нас от зоопарка в немския град Лайпциг. Тя беше получена по линия на Европейската стратегия за застрашени типове, уточни Бориславов. След като от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) утвърдиха изискванията и метода, по който отглеждаме Лиъм, те решиха, че ще се оправим и с развъждането на още една бърнеста мечка.

" Получихме положителни референции, тъй като ние като зоологическа градина вършим доклади по какъв начин се грижим за животното и какво е неговото държание в новата среда ", уточни шефът на зоопарка. Той сподели, че вследствие на тези доклади Европейската асоциация е взела решение в софийския зоопарк да се направи размножаваща двойка от този тип рядка и застрашена мечка.

Столичният зоопарк е деветият измежду 480 в Европа, където ще има размножаваща се двойка от типа бърнеста мечка. Точно, тъй като всички осем мечки в европейските зоопаркове са близкородствени, от Европейската асоциация дефинираха да вземем животно от далечно разстояние, което да подсигурява, че ще е с друго ДНК, с цел да може да се сътвори " чисто " потомство. Това беше огромното предизвикателство пред нас - първо да създадем изискванията, второ да подготвим документалната страна на нещата и най-сетне да осъществяваме прехвърлянето. Всичко това лиши към две години и половина, уточни Бориславов. Директорът на зоопарка показа, че Лиъм е доста придирчив и може да не утвърди Шрея, а и при животните постоянно има риск да не се харесат. " Очакваме обаче обич от пръв взор ", сподели още Бориславов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР