Най-новият американски ядрен стелт (невидим за радарите) бомбардировач прави своя

...
Най-новият американски ядрен стелт (невидим за радарите) бомбардировач прави своя
Коментари Харесай

Пентагонът показва най-новия си стратегически бомбардировач Б-21 Рейдър

Най-новият американски нуклеарен стелт (невидим за радарите) бомбардировач прави своя обществен дебют след години на загадка разработка и като част от отговора на Пентагона на възходящите опасения за бъдещ спор с Китай, предае Асошиейтед прес.

Б-21 " Рейдър " (B-21 Raider) е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години. Почти всяка част от програмата за развиването му е секретна. Преди плануваното му в петък проявление за лимитирана публика в завод на военновъздушните сили в Палмдейл, Калифорния, бяха оповестени единствено скици от художници. Тези няколко изображения разкриват, че " Рейдър "  прилича на черния нуклеарен стелт бомбардировач, който в последна сметка ще размени, Б-2 " Спирит " (B-2 Spirit).

Бомбардировачът е част от напъните на Пентагона да модернизира и трите елементи на своята нуклеарна триада, която включва  също ракети със стационарно и с морско базиране.

Китай е на път да има 1500 нуклеарни оръжия до 2035 година и неговите триумфи в хиперзвуковите ракети, кибервойната, галактическите качества и други области съставляват „ най-сериозното и редовно предизвикателство за националната сигурност на Съединени американски щати и свободната и отворена интернационална система “, сподели Пентагонът тази седмица в своя годишен отчет за Китай.

Въпреки че " Рейдър " външно наподобява на Б-2, ако като влезете вътре в него, приликите свършват, споделя пред АП Кати Уордън, основен изпълнителен шеф на корпорацията " Нортроп Груман ", която създава " Рейдър ".

„ Начинът, по който работи вътрешно, е извънредно напреднал спрямо B-2, защото технологията е еволюирала толкоз доста във връзка с изчислителните благоприятни условия “, споделя Уордън.

Други промени евентуално включват усъвършенствани материали, употребявани в покритията, с цел да създадат бомбардировача по-труден за разкриване, нови способи за надзор на електронните излъчвания, тъй че бомбардировачът да може да излъже противниковите радари и да се маскира като различен обект, както и потреблението на нови технологии за задвижване, споделиха няколко анализатори в региона на защитата.

В осведомителна брошура " Нортроп Груман ", която е базирана във Фолс чърч, Вирджиния, споделя, че употребява „ нови индустриални техники и материали, с цел да подсигурява, че Б-21 ще победи системите за възбрана на достъп, с които ще се сблъска “.

Уордън е отказала да разкрие спецификата на тези технологии, само че е споделила, че бомбардировачът ще бъде по-невидим от предшественика си.

„ Когато приказваме за ниска видимост, това е необикновено ниска видимост “, споделя Уордън. „ Ще го чуете, само че в действителност няма да го видите. “

Шест Б-21 " Рейдър " са в произвеждане. Военновъздушните сили възнамеряват да построят 100, които могат да разполагат или с нуклеарни оръжия, или с стандартни бомби и могат да се употребяват със или без човешки екипаж. Както от Военновъздушните сили, по този начин и от " Нортроп "  също показват относително бързото развиване на " Рейдър ": бомбардировачът е минал от възлагането на поръчката до дебют за седем години. Други стратегии за изтребители и кораби са отнели десетилетия.

Цената на бомбардировачите не е известна. Преди това Военновъздушните сили дефинираха цената за закупуване на 100 самолета на средно 550 милиона $ всеки през 2010 година - почти 753 милиона $ през днешния ден.

За Б-2 също беше планувано да бъдат издигнати повече от 100 самолета, само че в последна сметка бяха създадени единствено 21 от тях, заради преразходи и изменена среда за сигурност след розпадането на Съветския съюз.

През октомври 2001 година водачи на Б-2 сложиха връх, когато летяха 44 часа без спиране, с цел да хвърлят първите бомби в Афганистан след офанзивите от 11 септември. Но Б-2 постоянно извършва дълги двупосочни задачи, защото в международен мащаб има малко хангари, които могат да поемат размаха на крилата му. Това лимитира къде Б-2 могат да кацат за нужната поддръжка след полет. И хангарите трябваше да бъдат климатизирани - защото прозорците на " Спирит "  не се отварят, по-горещият климат може да повреди електрониката в пилотската кабина.

Новият Raider също ще получи нови хангари, с цел да се приспособи към размера и сложността на бомбардировача, сподели Warden.

Последната забележима разлика е в самия дебют. Въпреки че и двата самолета се демонстрират за първи път в завода 42 на Военновъздушни сили в Палмдейл, през 1989 година Б-2 беше пуснат навън измежду доста публични фанфари.

Предвид напредъка в спътниците и камерите за наблюдаване, " Рейдър "  ще дебютира доста дискретно и ще бъде показан в хангар. Поканени посетители, в това число министърът на защитата Лойд Остин, ще станат очевидци на отварянето на вратите на хангара, с цел да видят бомбардировача при публичното му показване, след което вратите ще се затворят още веднъж.

„ Магията на платформата “, споделя Уордънт, „ е това, което не виждате. “
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР