Лекарите са започнали да поставят на пациенти първата в света

...
Лекарите са започнали да поставят на пациенти първата в света
Коментари Харесай

Борба с рака: Тестват персонализирана ваксина срещу меланом

Лекарите са почнали да слагат на пациенти първата в света персонализирана иРНК ваксина против меланома – рак на кожата. Твърди се, че тя има капацитета трайно да се оправи с този тип злокачествени тумори.

Меланомът визира над 132 000 души годишно в международен мащаб, оповестява английското издание „ Гардиън “. Това е извънредно нападателна форма на рак. Злокачественият израстък засяга не единствено повърхностните пластове на кожата. Той елементарно може да проникне в подлежащите тъкани и да премине в други органи, разясняват българските лекари.

Какво съставлява меланома?

Меланомните злокачествени кафези произлизат от кафези, наречени меланоцити, които обикновено участват в кожата (също и в очите, и в мозъчните обвивки) на всички хора. Меланоцитите създават и са изпълнени с пигмент, който придава цвета на кожата.

Трансформацията на тези естествени кафези в кожата в туморни е генетичен развой, който започва и се поддържа от излагането на тялото на ултравиолетова светлина, изясняват кожните лекари. 

Бенките (невусите) са доброкачествени формирания на кожата, формирани най-вече от меланоцити. Малигнен меланом може да възникне както върху предстоящ невус, претърпял промяна, по този начин и върху сектор от кожата, където бенка в никакъв случай не е имало, разясняват още експертите в тази област.

Какво е ситуацията в България?

Меланомът на кожата мъчи към 630 българи годишно. Заболяването визира най-често хората към 70-годишна възраст, само че към този момент може да бъде срещнат в юношеска и в детска възраст, изяснява доктор Гергана Шаламанова, шеф на отделението по здравна онкология и дерматология към Комплексния онкологичен център в Пловдив. Проблемът съгласно нея е, че се диагностицира късно и над 25% от заболелите умират.

Предразположени към болестта са освен хора със светла кожа и коса, а също по този начин и тези с повече от 50 бенки по тялото. Рисков фактор е честото навестяване на солалиум и потреблението на ултравиолетови лампи.

Какво се чака в бъдеще?

В момента хирургията е главното лекуване, макар че от време на време се употребяват и съпътстващо лекуване – като да вземем за пример лъчетерапия, химиотерапия, имуноонколочна терапия и предписването на някои лекарства.

Сега специалистите тестват нови инжекции, които са направени персонално за всеки пациент и „ дават предписание “ на тялото им да преследва раковите кафези, с цел да предотврати повторното връщане на заболяването.

Проучване във фаза 2 откри, че имунизациите фрапантно понижават риска от връщането на рака при към този момент диагностицирани пациенти с меланом.

Сега започва последната фаза 3 от изпитването на новото лекуване. Процесът се управлява от University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Д-р Хедър Шоу, която е народен координиращ откривател на изпитването, изяснява пред английските медии, че тези инжекции имат капацитета да лекуват хора с меланом, само че се тестват и при другите типове рак, в това число злокачествените тумори в белия дроб, пикочния мехур и бъбреците.

„ Това е едно от най-вълнуващите неща, които сме виждали от в действителност дълго време насам. Това е един в действителност тънък инструмент за битка с рака “, безапелационна е доктор Шоу.

Какво съставлява имунизацията?

Ваксината е индивидуализирана неоантигенна терапия. Тя е предопределен да задейства имунната система на пациента, тъй че неговото лично тяло да може да се пребори с рака.

Ваксината е известна като mRNA-4157 (V940). Тя е ориентирана към туморни неоантигени, които се появяват при всеки съответен пациент. Това са маркери върху тумора, които евентуално могат да бъдат разпознати от имунната система.

Инжекцията носи кодирани 34 неоантигена и след слагането й задейства антитуморен имунен отговор въз основа на неповторимите разновидности в рака на съответния пациент.

За да се персонализира тази ваксина, се извлича ДНК от тумора, изваден по време на интервенцията на пациента. В целият този развой се употребява и изкуствен интелект, с цел да се създаде инжекция по поръчка, която е характерна за тумора на дадения пациент.

Глобалното изпитване на имунизацията във фаза 3 ще включи към 1100 души. Един от първите пациенти, включени в тестването на новата ваксина, е 52-годишният Стив Йънг от Стивънидж в Хартфордшир. „ Наистина, в действителност съм разчувствуван. Това е най-хубавият ми късмет да спра да се бора с рака “, сподели той пред „ Гардиън “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР