Най-новата си продукция на книжния пазар представиха във Велико Търново

...
Най-новата си продукция на книжния пазар представиха във Велико Търново
Коментари Харесай

Близо 50 издателства се представиха на „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново



Най-новата си продукция на книжния пазар показаха във Велико Търново десетки български издателства. Форумът „ Фоайе на книгата с подпис “ е първото събитие за тази година в страната, с което стартират празниците за четящите хора.

Книжният бранш, както всичко останало, е зависим на модата и тя се трансформира. Вълната на читателските желания е на приливи и отливи, споделя Стойо Вартоломеев, шеф на едно от водещите български издателства у нас:

„ Преди 10-15 години докарахме Хорхе Букай, четири пъти е идвал в България, той стана феномен, от никому незнаен създател той стана един от най-популярните създатели. Тази вълна малко по малко мина. След това се появи една лека и не полкова лека еротична вълна, тя по-бързо заглъхва, тъй като тя от време на време се появява на 10-15 години. Най-продаваната наша книга от последните 3 години, освен за издателство, а и за България, беше „ Тънкото изкуство да не ти пука “ на Марк Мейсън. В същото време има Мария Лалева - „ Живот в скалите “, една доста забавна и провокативна книга. Ивинела Самуилова - „ Бабо, разкажи ми спомен “. Има една лека носталгия към българското, към родното и към тази прекратена връзка с природата. Има една ретро вълна към българската класика и към природата “. 

Близо 50 издателства от цялата страна се показаха във Велико Търново в ревюто „ Фоайе на книгата с подпис “. Читателските желания са шарени като кориците и наличието на книгите:

" Чета и български, и задгранични създатели, в действителност избирам европейските създатели, само че чета и американски, чета и съветска литература. Стига книгата да е забавна и да има какво да ми каже, да ме развълнува, чета всичко “.

„ В момента чета биографични книги, за разнообразни и обичам да бъдат всичките истории преплетени с историята. Напоследък толкоз доста книги съм чела за Втората международна война “.

„ Предпочитам да не изпусна да прочета хубава българска книга. Обичам и преводните, четените, само че някак си съм грамотен с тях. Обичам книгите на новите създатели, тези които още не са се наложили “.

„ В момента класика най-вече, Мороа, нещо, което още н съм чела и по този начин се повеждам от книга на книга “.

„ По-леки романчета – любовни, авантюристичен, понякога криминалета. Общо взето всичко обичам да чета “.

Освен изменчивата мода в книгите за възрастните, доста се трансформираха желанията и за детската литература, споделя издателят Стойо Вартоломеев:

„ Все по-малък интерес има към обичайните битови приказки и сюжети. Вече навлизат по-модерни сюжети, по-актуални като тематика – по какъв начин хората да поддържат връзка между тях, приказвам за илюстровани детски издания с по-малко текст, тъй като това се постанова като наклонност, само че с повече графичност. Виждам, че тези десетина детски книги, които сме пуснали на цена 10-12 лв., има огромен интерес към тях, тъй като тематично те подхождат на актуалното въодушевление “.

Издателите споделят, че пониженият Данък добавена стойност върху книгите от 20 на 9 % им даде глътка въздух и им оказа помощ да се съвземат от стагнацията, подбудена и от пандемията. Издателят Стойо Вартоломеев изяснява за какво читателите не усещат поевтиняване на книгите: 

„ Създаде се едно спекулативно чувство, че надали не книгите би трябвало да костват по 5, по 6 или по 8 лв.. Тези 10 %, които се появиха като празен ход, когато вършим коричните цени, те влизат в съответствие с други проценти – да вземем за пример 15 % авторско право, комерсиална отстъпка от 35 или 40 %. Когато се наслагват всички тези проценти при корична цена, излезе някъде 5-6 пункта, където действително цената може да бъде понижена . Де факто за по-скъпите книги е към 2 лв.. Примерно една книга вместо да коства 20 лв. може да коства 18 лв.. За книгите до 10, 12, 14 лв. доста е дребна разликата “.

Интересната книга постоянно е обичан сателит. С „ Фоайе на книгата с подпис “ във Велико Търново в страната стартират събитията, свързани с книгите и показване на най-новата продукция на издателствата пред четящата публика. След месец е „ Алея на книгата “ в София, следва „ Пловдив чете “, а по-късно форумите в Бургас и Варна. 
Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР