Най-новата енергийна напитка на пазара набира огромна популярност сред подрастващите.

...
Най-новата енергийна напитка на пазара набира огромна популярност сред подрастващите.
Коментари Харесай

Безопасни ли са енергийните напитки за децата

Най-новата енергийна напитка на пазара набира голяма известност измежду подрастващите. Нищо ново, нали? Поредният подобен шлагер е Prime, наименуван още „ най-бързо разрастващата се спортна напитка в историята “ от двама известни YouTube инфлуенсъри, вложители и звезди от рекламната акция на Super Bowl Логан Пол и KSI. В България към този момент се предлага онлайн. Утре тя ще бъде сменена от нова, която ще добие също толкоз бърза известност измежду подрастващите.

Какъв обаче е казусът? Установено е, че огромна част от тези питиета съдържат повече кофеин, в сравнение с се смята за здравословно за лица под 18 години. В разследване на това, потреблението им в учебните заведения в Съединени американски щати е неразрешена или мощно лимитирана.

Какво се съдържа нормално в енергийните питиета

Енергийните питиета всекидневно съдържат най-малко 200 мг кофеин на 355 мл кутия, което се равнява на три огромни кафета. Това е извънредно огромно количество даже за възрастен. А потреблението на кофеин от деца под 18 години може да докара до дехидратация, сърдечни затруднения, безпокойствие и бодърствуване.

Въпреки че множеството производители на подобен вид питиета предизвестяват, че енергийните питиета не са подобаващи за деца под 18 години, бременни и кърмачки, тяхната съществена таргет група са точно младежите.

Училищата в Съединени американски щати не разрешават някои енергийни питиета

Училищата в цяла Америка са почнали да не разрешават новата напитка, както и други от този тип. Това стана ясно след постове на родители в обществената мрежа Twitter. Те настояват, че не са осъзнавали заплахата преди да получат имейли от учебните управления. Оказа се, че тези питиета се продават от деца на деца в столовата на образователните заведения.

Възходът на енергийните питиета в обществените мрежи

YouTube звездите Логан Пол и KSI не са единствените, които популяризират своите енергийни питиета онлайн. Марката питиета е доста известна и в TikTok. Според ново изследване на Journal of Adolescent Health наличието, обвързвано с енергийни питиета в TikTok, е с висока степен на ангажираност и може да способства за увеличение на потреблението.

Изследователите са разгледали съвсем 200 видеоклипа с общо над 70 милиона гледания. От тези видеоклипове в 22% от тях е взело участие дете или младеж, а в 15% е било показано рисково равнище на консумация. Видеоклиповете също по този начин демонстрират използването на енергийни питиета в позитивна светлина. Всичко това води до големия интерес измежду подрастващите.

Като се имат поради рисковете за здравето, свързани с тези питиета с високо наличие на кофеин, учените споделят, че е належащо да се подхващат незабавни ограничения.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР