Най-ниските температури през април у нас ще са между минус

...
Най-ниските температури през април у нас ще са между минус
Коментари Харесай

От минус 3 до плюс 28 ще са температурите през април

 Най-ниските температури през април у нас ще са сред минус 3 и 2 градуса, а най-високите - сред 23 и 28 градуса. Вероятност за негативни минимални температури има до края на второто десетдневие на месеца, заяви за Българска телеграфна агенция Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

По думите му тази година през април се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - сред 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 5 до 2 градуса.

Месечната сума на преваляванията приблизително за страната ще бъде към нормата, която за равнините е сред 40 и 70 литра на квадратен метър, в планинските региони - сред 60 и 100 литра на квадратен метър.

В началото на април ще доминира слънчево време, температурите ще се покачат. Към 3-5 април облачността ще се усили и на доста места ще превали дъжд, а температурите ще се намалят. През идващите дни, с транспорт на въздушни маси от юг-югозапад, още веднъж ще се затопли. Ще доминира слънчево време, с раздрана междинна и висока облачност.

В края на първото и през първите дни от второто десетдневие на април температурите доста ще се намалят и до края на интервала ще бъдат по-ниски от нормалните. Ще се сътвори валежна конюнктура, тук-там със обилни количества. В Предбалкана и по високите полета на Западна България има възможност дъждът да минава в сняг.

През третото десетдневие температурите ще се покачат и към този момент ще са близки, тук-там и малко по-високи от нормалните. Вероятност за превалявания има към средата на интервала и в края на месеца, когато температурите релативно ще се намаляват.

В климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология се показва, че април е характерен пролетен месец. Температурите се покачват доста. Броят на слънчевите дни се усилва. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се намаляват под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни стопляния се доближават летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните стихии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР