Най-натоварените с лечението на ковид пациенти болници очакват да получат

...
Най-натоварените с лечението на ковид пациенти болници очакват да получат
Коментари Харесай

Касата намали парите на най-натоварените болници

Най-натоварените с лекуването на коронавирус пациенти лечебни заведения чакат да получат по-малко пари от касата спрямо миналите месеци, стана ясно на блиц надзор в здравната комисия на Народното събрание. Това е станало вследствие на предложение на шефа проф. Петко Салчев, утвърдено от надзорния съвет на НЗОК, изясни някогашният началник на " Пирогов " проф. Асен Балтов, който в този момент е народен представител от ГЕРБ.

Според Балтов, понижението доближава за някои лечебни заведения до 5 млн. лева месечно. Обясненията са още веднъж бюрократични и произтичат от неналичието на бюджет за първите четири месеца на годината.

Здравният министър проф. Асена Сербезова не зае ясна позиция по въпроса, като го трансферира към надзорния съвет. Когато Балтов й напомни, че страната има четирима представители в този съвет, Сербезова още веднъж насочи възраженията към Салчев.

От втори въпрос по същата тематика на Илиян Йончев, народен представител на " Българска социалистическа партия за България " от Плевен, стана ясно, че касата също трансферира всички въпроси към надзорния съвет.

В момента НЗОК разпределя средства въз основата на 1/12 от миналогодишния бюджет, заяви през вчерашния ден пред самият проф. Салчев. „ По наши планове това, което е разпределено като стойности не е достигнато в цялостна степен от лечебните заведения, по тази причина се постанова да се ползва методиката за възнаграждение до 85%, “ изясни той.

Най-натоварените лечебни заведения обаче имаха опция в края на предходната година да получават 100% от бюджета си при избрани условия. Това важи за лечебните заведения, които са заделили 30% от леглата си за пациенти с COVID-19, като 10% и повече от тези кревати би трябвало да са заети. Именно при тях сега се чака понижение.

Това е следващ проблем с заплащания от НЗОК в последните дни. Заради липса на нормативна уредба касата отхвърля да поема тотални зъбни протези на пациентите, макар че с актуализацията на здравния бюджет предходната есен й бе гласуван бюджет от 2 млн. лева особено за тази цел. Оказа се и че трета година след началото на пандемията към момента има категории работещи на първа линия, които не получават в допълнение възнаграждение - да вземем за пример помощник-фармацевтите и магистър-фармацевтите, работещи в центровете за психологично здраве, за кожно-венерически болести и комплексните онкологични центрове.

Новият бюджетен проблем се наслагва върху другите финансови проблеми на лечебните заведения, които от дни бият паника, че не могат да се оправят с високите цени на тока. " Лечебните заведения в България изпитват остра потребност от обезщетения на цената на тока и газа допустимо най-бързо и упорстват сумите над 150 лева от цената за мегаватчас да се поемат от страната. Ако общините могат да си разрешат да изключват улични лампи, лечебните заведения не могат да спрат тока на операционните или да лимитират потреблението на инсталация за икономии ", написаха в общо писмо до ръководещите всички болнични асоциации у нас. Те упорстват за незабавна среща с държавното управление по проблемите, имат и редица претенции за бюджет 2022.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР