Най-награждаваният жив австралийски войник Бен Робъртс-Смит загуби историческо дело за

...
Най-награждаваният жив австралийски войник Бен Робъртс-Смит загуби историческо дело за
Коментари Харесай

Процесът на века: Награждаван ветеран загуби дело за военни престъпления

Най-награждаваният жив австралийски боец Бен Робъртс-Смит загуби историческо дело за клюка против три вестника, които го упрекнаха във военни закононарушения в Афганистан, предава CNN.

Изданията бяха съдени поради публикации, в които се твърди, че е убивал невъоръжени пленници. Гражданският развой е първият случай, в който съдът прави оценка обвиняванията във военни закононарушения, осъществени от австралийските сили.

Съдията съобщи, че четири от шестте изказвания за убийства - всички отричани от боеца - са всъщност правилни.

Съдия Антъни Безанко откри, че вестниците не са съумели да потвърдят други известия, че е нападнал жена, с която е имал връзка, или че е заплашил да рапортува на младши сътрудник, в случай че не фалшифицира полевите отчети. Допълнителните изказвания за тормоз обаче бяха приети за правилни.

Sydney Morning Herald and The Age journalist Nick McKenzie said “today is a day of justice ” including for the “brave men of the SAS who stood up and told the truth about who Ben Roberts-Smith is: a war criminal, a bully and a liar ”.
— The Sydney Morning Herald (@smh)
На господин Робъртс-Смит, който напусна отбранителните сили през 2013 година, не е повдигнато обвиняване по отношение на някое от изказванията и против него не са направени изводи в наказателния съд, където тежестта на доказване е по-голяма. 44-годишният мъж не участва на правосъдното решение в четвъртък.

През 2011 година той получи най-високото военно отличие на страната - Кръстът Виктория - за това, че с една ръка е преодолял талибански картечници, които са атакували взвода му.

Но общественият имидж на господин Робъртс-Смит беше оскърбен през 2018 година, когато " Сидни морнинг хералд ", " Ейдж " и " Канбера таймс " започнаха да разгласяват публикации за непозволеното му държание в интервала 2009-2012 година

Елитният боец твърди, че пет от убийствата, за които оповестяват вестниците, са станали законно по време на пердах, а шестото въобще не се е случило.

Съдия Безанко откри, че медиите не са потвърдили две изказвания, само че удостовери известията им за четири убийства.

Извън съда изданията нарекоха решението " опрощение " за техните репортажи.

Разследващият кореспондент Ник Маккензи, който е създател на историите дружно с Крис Мастърс и Дейвид Уроу, го заключи с една дума: " правдивост ".

" Това е ден на правдивост за смелите мъже от SAS, които се изправиха и споделиха истината за това кой е Бен Робъртс-Смит: боен нарушител, принудител и измамник. "

" [И] през днешния ден е ден на някаква дребна правдивост за афганистанските жертви на Бен Робъртс-Смит ".

Делото беше наречено от някои " процесът на века ", продължи 110 дни и съгласно слуховете е коствало до 25 млн. австралийски $ (16,3 млн. щатски $, 13,2 млн. английски лири).

Повече от 40 очевидци - измежду които афганистански селяни, държавен министър и редица сегашни и някогашни бойци от SAS с псевдоними - дадоха някои необикновени и даже странни показания за всеки аспект от живота на господин Робъртс-Смит.

Говори се за преносими компютри, изгорени в задните дворове, и класифицирана информация, заровена в розовата кутия за обяд на дете, както и за унищожителни показания на частен детектив, някогашна брачна половинка на господин Робъртс-Смит и негова някогашна другарка.

Случаят обаче разкрива и някои от вътрешните работи на най-хубавите специфични сили на Австралия. По време на делото бяха изслушани бойци, които обявиха, че за всяко евентуално нарушаване рядко се оповестява заради " кодекса на мълчанието " в полка, до момента в който други опазиха дейностите си като нужни.

Министърът на защитата Ричард Марлес отхвърли да разяснява делото, защото то е гражданско дело.

Но военният историк Питър Стенли съобщи пред Би Би Си преди правосъдното решение, че казусът е " лакмус " за изказванията за австралийски нарушавания в Афганистан.

" Епизодът с Бен Робъртс-Смит е единствено предвестител на огромната серия от следствия на военни закононарушения, обвинявания, правосъдни преследвания и вероятно присъди, които ще забележим през идващите няколко години. "

През 2020 година в знаков отчет бяха открити достоверни доказателства, че австралийските сили са умъртвили нелегално 39 цивилни и пандизчии в Афганистан от 2007 до 2013 година

Три години по-късно локалните медии оповестиха, че повече от 40 бойци се проверяват за ролята им в хипотетични военни закононарушения. Досега обаче обвинявания са повдигнати единствено против един - Оливър Шулц.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР