Най-мощното земетресение от близо век насам разтърси Турция и Сирия

...
Най-мощното земетресение от близо век насам разтърси Турция и Сирия
Коментари Харесай

Земетресението в Турция и Сирия: Близо 1500 жертви; срутени сгради, сред които джамия от XIII в. и 2200-годишен замък

Най-мощното земетресение от близо век насам раздруса Турция и Сирия рано в нощта на неделя против понеделник, убивайки над 1400 души в съня им, изравнявайки със земята здания и предизвиквайки земетресения, усетени чак в Гренландия.

Нощният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, последван часове по-късно от малко по-слаб, унищожи цели квартали на огромни турски градове в район, цялостен с милиони хора, избягали от гражданската война в Сирия и други спорове.

Ръководителят на сирийския Национален център по земетресенията Раед Ахмед го назова " най-силното земетресение, записано в историята на центъра ".

Броят на жертвите на мощното земетресение в Югоизточна Турция набъбна до 1498 души, заяви Юнус Сезер, началник на Службата за изключителни обстановки, по турската телевизия.

" Броят на починалите е 1498 души. Засегнати са 8533 наши жители ", сподели той.

По-рано Сезер заяви за 1121 починали и 2824 разрушени здания. Той добави, че след първото земетресение с магнитуд 7,7, записано нощес, в района са регистрирани още 105 вторични труса.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви за 912 починали, като означи, че към момента не е ясно какъв брой по-висока може да е тази цифра.

Най-малко 560 души са починали в бунтовническите и следените от държавното управление елементи на Сирия, оповестяват държавните медии и медицински източници. Други 912 души са починали в Турция, съгласно президента Реджеп Тайип Ердоган, чието справяне с едно от най-големите бедствия за двете десетилетия на власт може да се окаже от голяма важност за възможностите му за преизбиране на изборите през май.

Първото земетресение беше последвано от повече от 50 вторични труса, в това число трус с магнитуд 7,5, който раздруса района в разгара на издирвателните и избавителните работи през днешния ден следобяд. Часове по-късно земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер също раздруса югоизточна Турция, заяви Геоложката работа на Съединени американски щати. Плиткият трус е бил усетен в 13:24 ч. (10:24 по Гринуич) на 4 километра южно-югоизточно от град Екинозу.

Шокираните оживели в Турция излязоха по пижами на заснежените улици, наблюдавайки по какъв начин спасителите ровят с ръце из отломките на развалените домове.

" Седем членове на моето семейство са под отломките ", сподели пред Агенция Франс Прес Мухитин Оракчъ, оживял в турския най-вече кюрдски град Диарбекир. " Сестра ми и трите ѝ деца са там. А също и брачният партньор ѝ, свекър ѝ и свекърва ѝ. "

Спасителната акция е затруднена от зимна вихрушка, която покрива главните пътища с лед и сняг. Длъжностни лица оповестиха, че земетресението е направило неработещи трите огромни летища в региона, което в допълнение е усложнило доставките на жизненоважна помощ.

Ердоган изрази своите съболезнования и прикани за национално единение, като съобщи: " Надяваме се, че ще преминем през това злополучие дружно допустимо най-скоро и с най-малки вреди. "

Срутени домове в Сирия

Първият трус е станал в 04:17 ч. (01:17 по Гринуич) на дълбочина към 17,9 км покрай турския град Газиантеп, в който живеят към 2 милиона души, заяви Геоложката работа на Съединени американски щати. Датският геоложки институт съобщи, че трусовете са били усетени чак в Гренландия.

Осама Абдел Хамид, претърпял земетресението в Сирия, сподели, че фамилията му е спяло, когато са почнали трусовете.

" Събудих жена си и децата си и побягнахме към вратата ", сподели той. " Отворихме я и внезапно цялата постройка се срути. "

Говорител на сирийската гражданска отбрана съобщи, че екипи се пробват да спасят затрупаните хора.

" Много здания в разнообразни градове и села в Северозападна Сирия се срутиха... Дори в този момент доста фамилии са под руините ", сподели Исмаил Алабдала.

Вашингтон, Европейският съюз и Русия неотложно изпратиха съболезнования и оферти за помощ.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да даде " нужната помощ " на Турция, чиито бойни дронове оказват помощ на Киев в битката с съветското настъпление.

Хора под руините

Кадри по турската телевизия демонстрираха спасители, които копаят в парчета в градските центрове и жилищните квартали на съвсем всички огромни градове по границата със Сирия. Някои от най-тежките опустошения са наоколо до епицентъра на земетресението сред Кахраманмарас и Газиантеп, където цели квартали са в руини под натрупващия се сняг.

Губернаторът на Кахраманмарас Омер Фарук Коскун съобщи, че е прекомерно рано да се дефинира броят на жертвите, защото са разрушени доста здания.

" В момента не е допустимо да се уточни броят на починалите и ранените, тъй като са разрушени толкоз доста здания ", сподели Коскун. " Щетите са съществени. "

Известна джамия от XIII в. се срути отчасти в провинция Малтая, където 14-етажна постройка с 28 жилището, в които са били настанени 92 души, също се срути. В други градове изявления в обществените мрежи демонстрират 2200-годишен палат на върха на рид, издигнат от римските войски в Газиантеп, който лежи в руини, а стените му са отчасти превърнати в парчета.

" Чуваме гласове тук - и там също ", беше чут един избавител да споделя по телевизия NTV пред срината постройка в град Диарбекир. " Под руините може да има 200 души. "

Прекъсвания на електрозахранването

Сирийското министерство на опазването на здравето заяви за вреди в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско оборудване.

Кореспонденти на Агенция Франс Прес в Северна Сирия описват, че ужасени поданици са избягали от домовете си, откакто земята се е разтресла.

Още преди нещастието постройките в Алепо, предвоенния търговски център на Сирия, постоянно се срутваха заради разрушената инфраструктура, която страдаше от неналичието на контрол по време на войната.

Наджи Горур, специалист по земетресенията в Турската академия на науките, прикани локалните управляващи неотложно да ревизират язовирите в района за пукнатини, с цел да предотвратят евентуално пагубни наводнения. Властите прекъснаха доставките на природен газ и електрическа енергия в целия район като защитна мярка, като затвориха и учебните заведения за две седмици.

" Размерът на вторичните земетресения, които могат да продължат с дни, макар че в множеството случаи силата им понижава, носи риск от сриване на структури, които към този момент са отслабени от предходните събития ", съобщи Дейвид Ротери, специалист по земетресенията в Отворения университет във Англия. " Това прави рискови напъните за търсене и избавяне. "

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. През 1999 година турският район Дузче пострада от земетресение с магнитуд 7,4, при което починаха над 17 000 души - в това число към 1000 в Истанбул.

Експертите от дълго време предизвестяват, че мощно земетресение може да опустоши Истанбул - мегаполис с население от 16 милиона души, цялостен с разнебитени къщи.

Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер раздруса Турция през 1939 година, когато в източната провинция Ерзинджан починаха 33 000 души.

Изборно тестване за Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще бъде подложен на мощен напън да управлява ефикасната реакция на бедствието в навечерието на напрегнатите избори на 14 май, изрази своите съболезнования и прикани за национално единение.

" Надяваме се, че ще преминем дружно през това злополучие допустимо най-скоро и с минимум вреди ", написа турският водач в Туитър.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че Вашингтон е " надълбоко смутен ".

" Готови сме да предоставим всякаква нужна помощ ", съобщи Съливан.

Земетресението засегна разтревожен, най-вече кюрдски регион на Турция наоколо до Сирия - страна, обхваната от повече от десетилетие на принуждение, при което починаха стотици хиляди хора, а милиони бяха разселени.

България изпрати избавителни екипи в помощ на потърпевшите и за справяне с следствията от тежкото земетресение.

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски сътрудник президента Реджеп Тайип Ердоган, в което показва съболезнования на фамилиите и околните на жертвите при тежкото земетресение в Южна Турция, при което починаха стотици жители и бяха нанесени тежки материални вреди, оповестиха от прессекретариата на президента.

Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) ще се включат в помощта, която България ще окаже на Турция след мощното земетресение, раздрусало страната по-рано през днешния ден.

Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична здравна сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за обезпечаване на здравна помощ при бедствия, повреди, произшествия и други.

Два самолета „ Спартан “ от състава на 16-а авиобаза във Враждебна излетяха в 12.47 ч. и 12.52 ч. през днешния ден за летище Адана, с цел да транспортират екипите, с които България ще окаже помощ на Турция след разрушителното земетресение, оповестиха от МО.

Модул от 58 чиновници на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” се приготвя да замине за Турция. Те ще окажат помощ на турските си сътрудници за справяне с последствията от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и нужното избавително съоръжение. По линия на Столична община за мястото на случая също ще замине избавителен екип. Транспортът ще се обезпечи от българските Военновъздушни сили, а дейностите му ще бъдат координирани от Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР