Най-много свободни позиции има в големите градовеРаздвижване се наблюдава на

...
Най-много свободни позиции има в големите градовеРаздвижване се наблюдава на
Коментари Харесай

55% ръст на обявите за работа в големите градове

Най-много свободни позиции има в огромните градове

Раздвижване се следи на пазара на труда. Ръст от 55 на 100 на обявите за работа за година, регистрират консултантски компании, съобщи

Най-много разгласи има за работа в хотели и заведения за хранене - растежът е 163% на годишна база. Търсенето на фрагменти е повишено и в други браншове - двуцифрен растеж има в ИТ бранша, администрацията, опазването на здравето, търговията.

Най-много свободни позиции има в огромните градове. Предложенията за работа в столицата са близо половината от всички разгласи. След това се подреждат Пловдив и Варна, в Бургас и Русе - са по-малко.

От седмица Николай Ленков е незает. Загубил е работата си като водач и в този момент се надява да откри друга, като чака заплата към 1700-1800 лв.. Готов е да смени специалността, в случай че заплащането е положително.

„ Имам пристрастеност към готвенето, имам курс за готварство изкаран, тука виждам, че има за хлебари в общи линии ми харесва, ще сменя шофьорлъка с хлебарство “, споделя Николай.

Раздвижването на пазара на труда дава късмет на хора като Николай. По традиция при започване на година пазарът на труда се съживява. Икономисти чакат и заплатите да порастват.

„ Доходите ще порастват първо поради тази потребност от фрагменти, която виждаме, и второ аз чакам поради натиска на инфлацията доста работещи да изискат по-високи приходи през 2022 година Така че моите упования са за един подобен сходен на 2021 година скок на приходите към 10% “, разяснява икономистът Стоян Панчев.

А фирмите все по-често оферират на чиновниците работа от вкъщи.

„ Обявите за работа от у дома или от разстояние нарастват почти 15% от общия брой разгласи. Наблюдаваме предложение и на офис обзавеждане за у дома, бюро, офис стол, на които те могат да работят в по-удобна среда “, добавя Панчев.

Ако проблемите с Коронавирус вируса продължат да отшумяват, специалистите чакат, че пазарът на труда да продължи да се съживява.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР