Най-много пари за 5 години губят собствениците на Maserati Quattroporte Всички

...
Най-много пари за 5 години губят собствениците на Maserati Quattroporte
Всички
Коментари Харесай

Електрическите коли се обезценяват най-бързо


Най-много пари за 5 години губят притежателите на Maserati Quattroporte

Всички знаят, че един нов автомобил губи забележителна част от цената си незабавно откакто излезе от шоурума. Колко губи от себестойността си даден модел след пет години употреба?

Порталът iSeeСars предлага отговора в най-новото си изследване за американския пазар, в което са включени коли на възраст до пет години. Зад океана максимален спад в цената се записва при електрическите транспортни средства, приблизително с 49,1% за пет години. Най-добре държат цената хибридите и пикапите.

Всички коли обаче губят по-малко от цената си през 2023 година спрямо 2019 година вследствие на пониженото произвеждане на нови коли по време на пандемията от ковид и лимитираното предложение на използвани возила сега.

Преди пандемията средната кола губеше около 50 % от цената си

за пет години. Сега междинната 5-годишна обезценка е 38,8 %, като електрическите автомобили са най-лошата група – губят почти половината от цената си.

Специалистите от iSeeСars проучват над 1,1 милиона автомобила, продадени от ноември 2022 година до октомври 2023 година, с цел да дефинира 5-годишните амортизационни равнища.

“Добрата вест за притежателите на коли е, че всички използвани коли поддържат цената си по-добре, в сравнение с преди пет години ”, споделя Карл Брауер, изпълнителен анализатор на iSeeCars. “Но не всички използвани коли резервират идентична стойност, като пикапите и хибридите са измежду най-хубавите сегменти, а електрическите транспортни средства са най-лошите. Хибридите имат съвсем 12 процентни пункта преимущество пред електрическите автомобили при опазване на цената, което значи хиляди долари по-висока пазарна стойност след пет години. ”

Докато междинната 5-годишна обезценка за всички транспортни средства е 38,8 %, електрическите са с повече от 10 процентни пункта по-лоши - 49,1 %. SUV моделите също губят повече стойност от междинните равнища - с 41,2 %.

Американският и европейският пазар имат нещо общо и то е, че

италианските коли са най-зле в задържането на цената

Изглеждат ужасно, карат ужасно, само че въпреки всичко цената не им е мощната страна. В Европа да вземем за пример това са марките Fiat и Alfa Romeo, до момента в който в Съединени американски щати  лидер по обезценяване е Maserati.

Maserati в Америка се котира доста зле като използвана кола. Цената ѝ пада с бърза скорост, като да вземем за пример седанът Quattroporte губи цели 64,5% от цената си след пет години, което значи, че купувачът ще загуби над 90 000 $. Maserati Ghibli също е на самия връх, а SUV моделът Maserati Levante е на осмо място.

Между тях се подреждат BMW Серия 7, Серия 5 и даже джип X5. Значителен спад на цената има и при Jaguar XF и Audi A7. Заключението е, че закупуването на премиум автомобил значи и най-голямата загуба на стойност на транспортното средство във времето. Разбира се, с някои изключения.

Едно от тях е Porsche, чието купе 911 постоянно печели тестванията за задоволеност на клиентите, само че също и във връзка с качеството, се котира доста добре, когато става въпрос за опазване на цената. След пет години това порше ще загуби единствено 9,3% от първичната цена, или единствено към 18 100 $. Двойно по-лош, само че въпреки всичко отличен е моделът 718 със загуба от 17,6 %.
 Porsche 911 се обезценява най-бавно. Porsche 911 се обезценява най-бавно. 
Следват единствено не премиум марки, а Toyota е измежду най-хубавите с три модела в топ 10.

По-високите цени на новите и употребявани автомобили ще останат

Докато лимитираното произвеждане на нови коли от моделните години от 2020 до 2022 година не премине изцяло през пазара на използвани коли, ще има липса на транспортни средства, които да отговорят на търсенето. Това значи и по-добра остатъчна стойност за притежателите на коли, само че също по този начин и по-високи цени за купувачите в обозримо бъдеще, считат създателите на проучването.
 Електрическият Tesla Model S губи над половината от цената си за 5 години. Електрическият Tesla Model S губи над половината от цената си за 5 години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР