Най-много от средствата, предвидени за ремонти, се предвиждат за трамвайното

...
Най-много от средствата, предвидени за ремонти, се предвиждат за трамвайното
Коментари Харесай

София ще има по-голям бюджет, въпреки намалените приходи заради COVID


Най-много от средствата, планувани за поправки, се плануват за трамвайното трасе от Съдебната палата до Княжево. Други над 65 милиона лв. са за създаване, разширения и поправки на детски градини и ясли в София. 200 млн. лева са заложени за битка с мръсния въздух, като съвсем цялата сума ще отиде за нови станции на метрото. Предстои София да изтегли и 60 млн. евро заем за стратегически инфраструктурни планове, който ще връща 20 години.

Най-много пари - 1.375 милиарда лева се залагат за държавно делегираните действия, които се финансират от националния бюджет. Става въпрос за възнагражденията на учителите в общинските учебни заведения, работещите в столичните поклиники, общински лечебни заведения и други

Фандъкова разгласи три стратегически цели на бюджета – създаване на стратегическа инфраструктура, създаване на транспортна инфраструктура, трамваен релсов път.

Основни поправки ще стартират на бул. “Първа българска армия”, ул. “Кукуш”, тунелът на " Люлин " на бул. “Царица Йоана” дружно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. “Скобелев”, ул. " Н. Коперник “ и " Чепинско шосе “. За част от тези обекти София ще разчита и на рекордния заем за 120 млн. лв. от Европейската капиталова банка, който през вчерашния ден дефинитивно бе утвърден от Столичния общински съвет и ще се връща от софиянци 20 години при рента 0.35%.

Най-голямата реорганизация, която ще стартира през 2021 година, е на трамвайното трасе по бул. “Цар Борис III “ – от Съдебната палата до " Княжево “ - 31,6 млн. лева за 2021 година, обезпечени по стратегия " Региони в растеж”, сподели Фандъкова. За поправки в кварталите се плануват 50 млн. лева, което е със 7 млн. лева повече от 2020 година и обезпечени 10 млн. лева, които предоставяме непосредствено на кметовете на региони.

В бюджета за 2021 година се залагат план, който да понижи септичните ями. Това ще стане с пари от стратегия “Околна среда” и включва регионите “Витоша”, “Връбница”, “Лозенец”, “Овча купел”, “Сердика” и “Банкя”.

Една от моите персонални дела за 2021 година, е да подсигурявам финансиране за разширенията на метрото към “Подуяне” и през “Слатина, сподели още кметът.

С 12.1 млн. лева ще се подменят старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Увеличават се средствата за миене на улици и над 1 млн. лева се дават за унищожаване на така наречен “кални точки” в кварталите, които са източник на прахуляк.

Прашният въздух ще се бори и с нови паркови пространства. 4.6 млн. лева са планувани за вложения в съществени градски паркове– главните обекти са създаване на връзка на “Люлин” със Западен парк, дотъкмяване на Северен и възобновяване на нови знакови места и алеи от Борисова градина.

Най-големи загуби от пандемията през 2020 година е понесъл столичният градски превоз и те възлизат на близо 50 млн. лева

Прогнозата ни за общинските доходи през 2021 година е 108 млн. лева повече за държавно делегирани действия, 35.5 млн. повече привлечени средства от европейските стратегии, 56 млн. лева - от капиталови заеми и временен излишък и 22 млн. лева повече лични доходи, по отношение на първичния бюджет за 2020 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР