Най-младата екоактивистка успя да накара целия свят да научи името

...
Най-младата екоактивистка успя да накара целия свят да научи името
Коментари Харесай

Грета Тунберг: За гнева на едно 16-годишно момиче

Най-младата екоактивистка съумя да накара целия свят да научи името й и в случай че до момента имаше някой, който не знаеше коя е Грета Тунберг, то след изявата й на Общото заседание на Организация на обединените нации надали повече можем да имаме подозрение.

16-годишната шведка развълнува всички с прочувствената си реч в Ню Йорк. „ Не би трябвало да съм тук. Би трябвало да съм на учебно заведение от другата страна на океана. И все пак вие се обръщате към нас, младежите, за вяра. Как смеете? Вие откраднахте фантазиите и детството ми с празните си приказки. Освен това аз съм от късметлиите. Хората страдат. Хората умират. Цели екосистеми колабират. Намираме се при започване на всеобщо заличаване, а всички вие говорите единствено за пари и за стопански напредък. Как смеете? “ , съобщи тя през сълзи, а на финала изрично заключи:

„ Светът се пробужда и смяната настава, без значение дали това ви харесва, или не “.



Дали обаче думите й настина бяха чути? Дали едно 16-годишно момиче може да промени света и да повлияе на един консервативен политически хайлайф, който не би се трогнал от детски сълзи, дори и нейните? Още повече след видеото, в което се вижда по какъв начин Доналд Тръмп подминава Тунберг в Организация на обединените нации. По-късно той написа в Twitter: “Тя наподобява доста щастливо младо момиче, което няма самообладание за светлото и прелестно бъдеще. “

She seems like a very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future. So nice to see! https://t.co/1tQG6QcVKO
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 24, 2019
Този жлъч от негова страна демонстрира, че не всички в действителност желаят да чуят думите на най-младата екоактивистка, която преди една година напусна учебно заведение, с цел да се посвети на идеята си, като болести хиляди възпитаници с придвижването „ Петъци за бъдещото “. Нещо повече.

Тя влезе в листата на списание Time на 100-те най-влиятелни хора в света, получи визита при папата, беше част от Световния стопански конгрес в Давос и получи номинация за Нобелова премия за мир. Доста внушително за едно малко момиче, което отхвърля да лети поради нездравословните излъчвания, отделяни от самолетите във въздуха, и прекоси Атлантическия океан, с цел да отиде на Общото заседание, с високотехнологична спортна яхта със слънчеви панели и водни турбини, генериращи ток.

Самата Тунберг счита, че „ провинен “ за държанието й е Синдромът на Аспергер, който й откриват, когато е на 11 години. „ Иначе щях да пребивавам като всички останали “, споделя тя. Хората, страдащи от него, постоянно демонстрират маниакален интерес към дадена област. В книгата „ Сцени от сърцето “, написана от родителите й – оперната певица Малена Ернман и артиста Сванте Тунберг, те описват по какъв начин се трансформира животът им, когато става ясна диагнозата на Грета.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР