Най-масово използваният вид транспорт за пътуване из страната е автобусът,

...
Най-масово използваният вид транспорт за пътуване из страната е автобусът,
Коментари Харесай

Системни проблеми умножават инцидентите с пътническите автобуси

Най-масово употребяваният тип превоз за пътешестване из страната е рейсът, в случай че не броим личния автомобил. За разлика от доста западни страни, където влакът е пожеланият превоз, тук плачевното положение на българските железници ги води към банкрут. Статистика на Евростат за 2016 година сочи, че 14% от пътуванията на българите са с рейс, а едвам 2% - с железопътен превоз. Останалите 84% избират колата. На този декор стои въпросът дали страната адекватно контролира фирмите, занимаващи се с автобусни транспорти, с цел да бъдат предотвратени недобросъвестни практики и да се подсигурява сигурността на пасажерите. Съдейки по честите непредизвикани инциденти с рейсове, отговорът е " не ".

През последните 10 месеца известните случаи на самозапалили се пътнически рейсове са девет. Последният е единствено от преди две седмици, когато 50 души, измежду които деца и възрастни, пътуващи от София за Силистра през Русе, бяха свалени на пътното платно, откакто автобусът им аварира. Пътниците описаха пред Нова тв, че се е наложило водачът да стопира рейса 4 пъти, тъй като започвал да пуши. Няколко дни преди този момент пък автобус с деца от Молдова, който пътувал от Варна до Бургас, се запали по време на придвижване в региона на Бяла. За благополучие и при двата инцидента няма потърпевши.

Без драматичен край се размина и казусът от началото на юли, когато рейс с 31 деца от Крумовград, които са се прибирали от Слънчев бряг, пламна на Автомагистрала " Тракия " по обяд. Като причина за повредата беше посочена техническа нередовност в транспортното средство. Въпреки това кметът на Крумовград Неждие Акиф, чието дете също е било измежду пътуващите възпитаници, увери, че рейсът е минал наложителен годишен механически обзор. Само няколко дни по-късно след този инцидент пожарната в Бургас се наложи да гаси разпален автобус на летището в морския град. Пламъците още веднъж били провокирани от техническа нередовност и като по знамение нямаше потърпевши. В началото на август пък български автобус, пътуващ за Кавала, се възпламени навръх влизане в гръцкия град. През май пък туристически рейс се възпламени на Автомагистрала „ Хемус ”, на 5-ия км след изхода на София в посока Варна.

Това са единствено част от случаите на механически неизправни рейсове, които возят пасажери из страната и чужбина, застрашавайки тяхната сигурност. Големият брой произшествия демонстрира, че казусът е систематичен и неглижиран от страна на органа, който би трябвало да упражнява надзор. В случая това е Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “, основана през 2002 година със Закона за автомобилните транспорти. Основните задания на организацията, произлизащи от Закона за автомобилните транспорти и Закона за придвижването по пътищата, са свързани с реализиране на надзор и регулация на публичният транспорт на пасажери и товари, автомобилните транспорти на рискови товари, техническата редовност на транспортните средства, одобряването на транспортни средства, придобиването на дееспособност за ръководство на МПС, повишение квалификацията на водачите, психически асортимент и други действия, избрани с национални или европейски нормативни документи.

Според Наредба № Н-32 автобусите би трябвало да минават на всеки 6 месеца през лицензирани пунктове за проверка на техническата редовност. Списък, оповестен на уеб страницата на организация " Автомобилна администрация ", демонстрира, че все още има 143  контролно-технически пункта, получили позволение за осъществяване на инспекция на техническата редовност на транспортните средства и издаване и легализация на документи. " Сега " изпрати питане до организацията какъв брой частни рейса все още транспортират пасажери на територията на страната и какъв брой постоянно се прави инспекция дали те са минали регулярния механически обзор. Отговор обаче по този начин и не беше получен. Остава и въпросът дали се упражнява съответен надзор върху пунктовете, които издават документите за преминат обзор, защото е допустимо това да става единствено фиктивно.

Дали пътническите ни рейсове са механически изправни, се заприказва още след злополуката край Своге от края на август м.г., при която починаха 20 души, откакто автобусът им излезе от пътното платно. След случая Министерството на превоза излезе с отчет, от който излиза наяве, че авариралият рейс е трябвало да премине механически обзор до 5 август, само че това не се е случило. Мистерия е какъв брой още рейса без преминат обзор пътуват из страната. Трагедията обаче стана причина законодателят да вкара спомагателни ограничения, които да подсигуряват сигурността на пасажерите в автобуса - наложителни защитни колани.

Още през ноември 2017 година Московски разгласи, че се приготвят ремонти в Закона за пътищата за наложителни видеорегистратори и колани в рейсовете - след жертвите при злополука с микробус при Микре. След това ГЕРБ се засилва по тематиката след тежка злополука с рейс на автомагистрала " Тракия " през април м.г. Тогава транспортният министър Ивайло Московски се закани, че незабавно ще бъдат импортирани и гласувани ремонти, съгласно които всички рейсове без значение от възрастта им ще бъдат оборудвани с колани и видеокамери. Той увери, че министерството има подготвеност всичко да се случи " в границите на един-два месеца ".

Това обаче се случи едва след ужасната покруса край Своге. През септември м.г. депутатите приеха дефинитивно измененията, с които задължиха превозвачите в период от 9 месеца да оборудват рейсовете си с колани. Друга незабавна мярка е слагането на видеорегистратори в 18-месечен период.  " Коланите ще работят във всички случаи, когато линиите са над 30 км еднопосочно, когато имаме транспорт на деца и възпитаници. Това е задължението. В останалите случаи, които касаят градския превоз главно, няма да се постанова, както и сега не се постанова, да се употребяват колани ", изясни националният представител от ГЕРБ Станислав Иванов. Според него към 1000 са рейсовете в страната, които нямат фабрично сложени колани. „ Автобусите, които нямат сложени колани, са два вида. Единият са тези, за които фабрично не е планувано да имат такива. Това са най-тежките случаи. Във всички останали рейсове е заложено да има колани или към този момент имат такива “, изясни още той.

Директорът на ДАИ Бойко Рановски уточни преди време, че у нас са регистрирани близо 1500 автобусни превозвачи, които разполагат с съвсем 13 хиляди транспортни средства. Половината от тези рейсове са създадени преди 2006 година, след която производителите са длъжни фабрично да поставят колани на седалките. Предвидената глоба за превозвачите, които не спазват новите правила, е 3000 лв.. 50 лева пък би трябвало да заплати пасажерът, в случай че не си постави колана. Ако рейсът не е оборудван с видеорегистратор, компанията ще би трябвало да заплати санкция от 1500 лева. Тъй като 9-месечният период, в който по-голямата част от пътническите рейсове трябваше да са с колани, мина, " Сега " попита организация " Автомобилна администрация " дали автобусните компании са спазили закона и има ли наложени наказания. От ведомството обаче отхвърлиха да отговорят. 

Междувременно акредитираните изпитателни лаборатории и нотифицирани механически служби за България " Технотест "  и " Тиат " излязоха с протестно писмо, в което намерено упреквах ДАИ в съзнателно закъснение на процеса по монтиране на защитните колани. Те посочват, че " българските изпитателни лаборатории от месеци разполагат с утвърдени стендове за изпитване закрепването на колани в старите пътнически рейсове ", само че коланите по този начин и не са сложени, което е в нарушаване на закона. Представители на компанията " Технотест " обявиха пред публицисти, че задължението за коланите засяха най-много дребните рейсове до 22 места. По тяхна информация организация " Автомобилна администрация " към този момент е наложила санкции за автобусни превозвачи поради липса на автобусни колани. От ведомството обаче отхвърлиха да отговорят на въпрос на " Сега " какъв брой наказания и в какъв размер са наложени.

ПЪТУВАЩИ УЧЕНИЦИ

През годините общините и учебните заведения в страната са получили от просветителното министерство 1270 учебни рейса с друг брой места, демонстрират данните на МОН. " Част от тях имат потребност от ремонт или замяна, а други се употребяват и сега ", споделят от ведомството. Автобусите не са предопределени единствено за средищните учебни заведения, а и за съществени, междинни, обединени, профилирани и професионални школа, чиито възпитаници живеят отвън обитаемото място. След промени в нормативната уредба от учебния транспорт към този момент могат да се възползват всички възпитаници с право на безвъзмезден превоз до 18 година, а освен предпочитано учениците до 16 година от средищните учебни заведения. През приключващата към този момент 2018/19 образователна година безвъзмезден превоз употребяват общо 88 920 деца в наложителна предучилищна възраст и възпитаници от 1-ви до 12-и клас. От тях с учебни рейсове се транспортират 44 938 деца и възпитаници. Останалите се възползват от публичен превоз, за който получават безвъзмездни абонаментни карти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР