Най-масовият бензин и дизела, от началото на войната досега, са

...
Най-масовият бензин и дизела, от началото на войната досега, са
Коментари Харесай

Браншът: Горивата поскъпнаха с 10-15 стотинки, скокове с 30 ст. не са нормални

Най-масовият бензин и дизела, от началото на войната до момента, са поскъпнали сред 10 и 15 стотинки в огромна част от бензиностанциите. Наблюдавани скокове от порядъка на 30-40 стотинки съгласно мен са ненормални”, съобщи в петък Андрей Делчев, изпълнителен шеф на Българската петролна и газова асоциация. Той уточни, че в множеството бензиностанции в страната цените на горивата са под 3 лв..

В страната от 2.70 лв. до 3.05 лв.

" Вчера обиколих цялата страна. На автомагистралата най-високите цени на горивата бяха към 2.70, 2.80 лева В дребни обитаеми места бяха по 2.99, 3.02, 3.05 лева, което е необичайно и обратно на естествената икономическа логичност ", сподели още Делчев.

Той разяснява и основаната суматоха в сряда вечерта и дългите опашки пред бензиностанциите в навечерието на националния празник.

" В първия миг, в който някой пусна слуха, че горивата свършват, респективно цените скачат стремително нагоре, хората се втурнаха към бензиностанциите. За благополучие това търпя една вечер, на идващия ден всичко беше умерено ", сподели още той.

На въпрос за какво цените на дребно на горивата нарастват, откакто те са закупени от бензиностанциите преди най-малко 10 дни на по-ниски цени, Делчев изясни, че това се следи поради търсенето и предлагането сега на пазара.

“Когато работите в една пазарна стопанска система, цените се дефинират от търсенето и предлагането. Ако търговецът може да продаде хляба си вместо за 1.50 лева, за 3.50 лв., евентуално би го продал. Конкуренцията го натиска да продава на цени, на които може да продаде. Така че връзката вие сте купили горивото преди 10 дни на по-ниски цени, в този момент за какво го продавате на по-скъпо, е в прочут смисъл имагинерна”, сподели той.

Андрей Делчев посочи, че България върви със същото движение на нарастване на цените на горивата, каквото се следи в целия Европейски Съюз.

Експертът напомни, че суровият нефт от 23 февруари до 4 март се е нараснал някъде към 20 $ за барел - от 93 до 114 $.

“20 $ за 10 дни е прекомерно огромно нарастване, само че пазарите на дребно въпреки и със забавяне следват това увеличение”, посочи той.

Относно следени цени от 3.20 лв. за литър, Делчев разгласи, че те се отнасят за премиум горивата.

“Колеги разясниха през вчерашния ден в границите на бомбастичните изявления, че цените всеобщо били 3.15 - 3.20 лв. за литър. То има и по-високи цени от 3.15 лв. за литър, само че те са за премиум горивата. Те от много време са над 3 лв., дали зареждате с премиум горива е въпрос на персонален избор”, посочи още Делчев.

Мерки

Повечето от огромните страни вземат ограничения да освобождават петролни запаси. Съединени американски щати към този момент взимат такова решение за повторно - през декември и в този момент още веднъж се разяснява освобождение на петролни запаси в посока на това да се успокоят цените на международните пазари, уточни още той.
Експертът напомни, че България поддържа 90 дневни ресурси.

“Това са ресурси, които се освобождават при положение на потребност, в това число за усмиряване на пазара. Това не са военно-временните ресурси, те са обособени. Т.е. България най-малко за 3 месеца би трябвало и е обезпечена с горива, които се съхраняват по складовете. Според мен запасите би трябвало да се пазят и да се освободят единствено при последна ситуация”, сподели Делчев.

Заради изкуствено основаната суматоха на 2 март и дългите опашки с коли министър председателят да ревизира кой спекулира с цените. Тогава той уточни още, че " без никаква причина сега се всява суматоха за горивата!..Гориво има и няма никакъв късмет да спре или да свърши! ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР