Най-мащабният проект, завършен от Общината през изминалия мандат, е реконструкцията

...
Най-мащабният проект, завършен от Общината през изминалия мандат, е реконструкцията
Коментари Харесай

Николай Димитров с отчет за развитието на Стария Несебър през мандат 2019-2023 г.

Най-мащабният план, приключен от Общината през миналия мандат, е реконструкцията и разширението на Рибарско пристанище „ Северна буна “

Старият Несебър е разгласен за архитектурен резерват през 1956 година. През 1983г.  е записан в Листата на културното завещание на ЮНЕСКО. Член е на Световната организация на градовете културно завещание със седалище в Канада.

Община Несебър носи отговорността да съхранява историческите полезности, които има, затова  годишно влага средства - лични и привлечени по разнообразни национални и европейски стратегии, в действия по запазване на културното и археологическото си движимо и недвижимото благосъстояние. В осъществяване на тази общинска политика бе направена и призната Стратегия за културното завещание на Община Несебър. Николай Димитров даде доклад за свършеното за Стария град през последните 4 години, когато той беше кмет на общината:

Най-мащабният план, приключен от Общината през миналия мандат, е реконструкцията и разширението на Рибарско пристанище „ Северна буна “. Инженерното решение на строителната задача бе съобразено с  оценката за влияние върху културното завещание, според условията на ЮНЕСКО за запазване на съществуващите в акваторията на града исторически полезности и предпазени територии.

Община Несебър, в сходство с рекомендациите на институциите, виновни за паметниците на културата в България, приложи цялостна идея за експониране на полезността „ Старинен Несебър “ посредством акомодация на актуалната инфраструктура към визията на средновековните архитектурни паметници и постройките от интервала на Възраждането. За задачата бяха реконструирани улиците „ Мена “, „ Рибарска “, „ Тервел “, „ Ахелой “ и „ Месамбрия “ и бе осъществената замяна на асфалтовите и тротоарни настилки с покритие от натурален камък.

Подмяна на настилките бяха направени по северната алея на провлака и в южната част на крайбрежната алея в Стария Несебър. Ремонт и пренареждане на калдъръм бяха осъществени по  улиците “Нептун “, “Гларус “, „ Софроний Врачански ” и “Чайка “. По улица „ Крайбрежна “ бяха построени панорамни площадки и тротоари с аспект към Северния залив. Сред построеното на северния бряг в Стария Несебър има фитнес навън,  кафе и павилион,  зона за отдих с водно огледало.  Ремонтирана е спортната площадка. Благоустроени  и превърнати в зони за отдих са пространствата  към паметника на рибаря и под ул. „ Анжело Ронкали “ – и двете от южната страна на  полуострова.  Подменени бяха  осветителните тела по крайбрежната алея. Реконструирана, ремонтирана  и приведена към нормите на енергийна успеваемост е постройката на филиала на СУ „ Любен Каравелов “. Мелницата на провлака бе реставрирана и актуализирана с запаси на общинския бюджет, а вътрешността й е превърната в изложбено пространство.

Със средства по европейска стратегия се прави ревитализация на постройката на Етнографския музей, която е културна полезност. В рамките на плана ще бъде доставена модерна мултимедийна техника и ще се провежда нова непрекъсната етнографска галерия.

Плановете на общината за идващия мандатен интервал включват действия по   реституция, консервация, експониране и социализация на църквите " Христос Пантократор ", " Архангели Михаил и Гавраил ", „ Св. Тодор “ и вятърната мелница до храм  " Богородица Елеуса ". Общината има планова подготвеност и работи за привличане  на средства, които да бъдат вложени в предпазване на националното архитектурно благосъстояние, показано посредством тези обекти.

Предстои постройката на читалище „ Яна Лъскова “ да бъде  енергийно актуализирана. Партерният етаж на учебното заведение ще бъде преустроен в интерес на образователното заведение.

Старият Несебър е визитната картичка на България пред света и грижата за запазване на историческите му полезности, съхранени от интервалите на Античността, Средновековието и Възраждането са гаранция за бъдещето на града.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР