Най-малко трима руски дипломати, включени в черния списък на ЕС

...
Най-малко трима руски дипломати, включени в черния списък на ЕС
Коментари Харесай

Последно убежище. Изгонени от ЕС руски дипломати, уличени в шпионаж, се появяват в Сърбия

Най-малко трима съветски дипломати, включени в черния лист на Европейски Съюз след нахлуването на Русия в Украйна, са се появили още веднъж в Сърбия с публична акредитация. Двама от тях са свързани с съветското разузнаване, като единият е работил по хакерски атаки против енергийната инфраструктура на Съединени американски щати.

В месеците след непровокираното навлизане на Русия в Украйна стотици съветски дипломати бяха експулсирани или включени в черния лист на страните от Европейския съюз. Някои страни се позоваха на хипотетичен шпионаж от страна на изгонените.

Поне трима от тези дипломати се появяват още веднъж в съветското посолство в Сърбия, в това число двама с връзки с съветското разузнаване, откри следствие на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Четвърти посланик, който сега работи в съветското посолство в Белград, е напуснал поста си в посолството на Москва в Хелзинки два месеца откакто Финландия разгласи, че експулсира съветски дипломати в отговор на нашествието в Украйна.

Поне един експулсиран съветски посланик, обвързван с поделение на Федералната работа за сигурност ( ФСБ ), упрекнато в хакерски атаки против енергийния бранш на Съединени американски щати, е командирован в Белград, както и втори, обвързван със Службата за външно разузнаване на Русия.

След вълната от експулсирания предходната година Русия е засилила дипломатическото си наличие в Сърбия, като през март 2022 година е имала общо 62 упълномощени дипломати спрямо 54 преди този момент, демонстрира разбор на дипломатическите описи, поддържани от сръбското външно министерство.

За разлика от множеството европейски страни, Сърбия не наложи наказания на Москва, откакто съветският президент Владимир Путин стартира войната против Украйна, която навлезе във втората си година предишния месец.

Въпреки че Сърбия е кандидатка за участие в Европейски Съюз, държавното управление на президента Александър Вучич се стреми да резервира обичайно мощните си връзки с Русия, която поддържа Белград в голям брой разногласия със Запада. Русия е измежду страните, които не признават независимостта на Косово и поддържа напъните на Сърбия да блокира участието му в интернационалните организациите.
От хакери до дипломати
На 11 април 2022 година Хърватия заяви, че експулсира 18 съветски дипломати и шестима души от помощния личен състав на съветското посолство в Загреб, като се базира с " най-строго наказание на бруталната експанзия против Украйна ".

Сред тях е Алексей Иваненко - работил като втори секретар на съветското посолство, съгласно лист на изгонените чиновници, който Радио Свободна Европа получи от източник в европейските дипломатически кръгове.

Към момента на изгонването си Иваненко е работил повече от две години в съветската дипломатическа задача в Загреб, съгласно данните, поддържани от хърватското външно министерство. Шест месеца по-късно 38-годишният Иваненко към този момент е получил новия си пост в Белград, единствено на четири часа път с кола от Загреб съгласно данни на сръбското външно министерство.

Преместването му в Сърбия, дружно със брачната половинка му Екатерина , е съпроводено с покачване в служба първи секретар в посолството в Белград.
 Протест пред съветското посолство в Загреб против нашествието в Украйна, 24 февруари 2022 година
Около 10 години преди да бъде експулсиран от Хърватия, Иваненко е работил в различен бранш на съветската страна, съгласно изтекла база данни с съветски държавни документи, прегледани от Радио Свободна Европа.

Той е бил " инженер " във военно поделение 71330 - другото име на Център 16 на съветската Федералната работа за сигурност ( ФСБ ). Принадлежността на 71330 към ФСБ се удостоверява от открити източници, измежду които съветски правосъдни документи.

Около две седмици преди Хърватия да разгласи експулсирането на 18-те съветски дипломати, американските управляващи повдигнаха обвинявания против трима съветски разузнавачи, работещи за Център 16. Те са упрекнати в хакерски офанзиви против американски нуклеарни компании.

Четири месеца откакто Загреб експулсира Иваненко и други съветски дипломати, Киберкомандването на Съединени американски щати изпрати чиновници в Хърватия, " с цел да търсят злонамерена кибердейност в партньорските мрежи ".
 Първият секретар на съветското посолство в Сърбия Алексей Иваненко (вляво в аления квадрат) и съветникът в посолството Владлен Зеленин
Съпругата на Иваненко е била професионална виолистка в Болшой спектакъл в Москва. През 2015 година другар на Екатерина Иваненко разгласява фотография на нея, младо момиче и мъж, който ги прегръща в Руския културен център в Ню Делхи . Сравняване на фотосите в програмен продукт за различаване на лица демонстрира, че мъжът с огромна възможност е същият, който през януари е сниман на православно религиозно празненство в Сърбия дружно с посланик от съветското посолство.

Хърватското външно министерство не отговори на молбата на Радио Свободна Европа за коментар. Изпратихме молба за коментар посредством известие във Facebook до Екатерина Иваненко, която не отговори и блокира репортера.
Къща на шпионите
През март 2022 година Полша заяви, че ще експулсира 45 хипотетични съветски разузнавачи, представящи се за дипломати, които счита за " опасност за ползите и сигурността на страната ". Варшава ги упрекна, че работят за " подкопаване на стабилността на Полша и нейните съдружници ".

Те не бяха разпознати обществено, само че измежду чиновниците, чиито имена изчезнаха от уеб страницата на съветското посолство малко след известието, е това на 39-годишния Михаил Генералов . Варшава даде на изгонените съветски дипломати пет дни, с цел да изоставен, и до 1 април името на Генералов към този момент беше отстранено дружно с тези на 43 други съветски дипломати, демонстрира архивна версия на уеб страницата на посолството.

Полски чиновник, осведомен с въпроса, само че без право да приказва публично, удостовери пред Радио Свободна Европа, че Генералов е бил експулсиран от Полша след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Той обаче бързо си е намерил нова работа - шест месеца по-късно към този момент е бил в съветското посолство в Белград като консултант.

Списъците на дипломатическите задачи, поддържани от сръбското външно министерство, демонстрират, че Генералов е заел тази служба още през септември 2022 година и е на този пост до февруари 2023 година

Полското външно министерство отхвърли да разяснява персоналните данни на изгонените съветски дипломати. Сръбското външно министерство не отговори на молбата за коментар преди публикуването на следствието.

Радио Свободна Европа потърси Генералов за коментар посредством профила му в съветската обществена мрежа ВКонтакте, която демонстрира, че известието е било прочетено, само че не получи отговор.
Хага и Хелзинки
Поне един посланик, който в този момент работи в съветското посолство в Белград, е включен в черния лист на Нидерландия дружно с други съветски дипломати, които държавното управление назовава съветски разузнавачи. Дмитрий Барабин служи там като втори секретар най-малко от септември.

Месец след нахлуването на Русия през март 2022 година нидерландското държавно управление заяви, че експулсира 17 съветски разузнавачи " заради опасността за националната сигурност, която съставлява тази група ".
 Дмитрий Барабин
38-годишният Барабин не е бил измежду изгонените от Нидерландия, а по-скоро му е било неразрешено да влиза в страната, преди да може да заеме поста си в съветското посолство в Хага, съгласно следствие от октомври 2022 година на Dossier Center - проверяваща група, финансирана от рецензия на Кремъл в заточение и съветски предприемач Михаил Ходорковски , в съдействие с De Tijd, NOS.

За Барабин не се откриват обществени данни. Знае е единствено че татко му преди този момент е работил като началник на институт на съветското министерство на защитата, профилиран в региона на картографията.

Самият Барабин, както и външните министерства на Русия и Нидерландия също не дадоха отговор на молбата за коментар.

Миналия месец външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра обаче сподели, че страната е решила да ограничи броя на съветските дипломати, базирайки се на " продължаващите опити на Москва да настанява чиновници на разузнаването в Нидерландия под дипломатическо прикритие ".

Трети съветски посланик, който понастоящем се намира в Белград, напуща поста си в страна от Европейски Съюз след нахлуването на Русия в Украйна. Пьотр Долгошин е посочен като консултант в посолството на Москва в сръбската столица. До лятото на 2022 година е работил като втори секретар в съветското посолство в Хелзинки .

През април 2022 година финландското държавно управление разгласи, че ще изгони двама съветски дипломати и отхвърля удължение на визите на трети в отговор на съветската инвазия в Украйна " и обстановката със сигурността в Европа ". Не е ясно дали Долгошин е измежду тях.
 Пьотр Долгошин
Преместването му от Финландия в Сърбия обаче е отразено в изявления във ВКонтакте, където той поддържа най-малко един акаунт. През февруари 2021 година разгласява свое селфи пред финландския президентски замък, а през декември - фотоси от храма " Свети Сава " в Белград.

Долгошин, който изявленията в обществените медии демонстрират като фен на уейкборда, е служил два пъти в съветския мироопазващ контингент в Косово .

Той също не отговори на молбата за коментар. Финландското външно министерство, финландското посолство в Белград, както и сръбското държавно управление и външно министерство отхвърлиха коментар.
" Братска и другарска страна "
Руското посолство в Белград и преди е било забърквано в шпионски кавги. През ноември 2019 година сръбското държавно управление събщи, че е разкрило съветска шпионска мрежа, обвързвана с дипломатическата задача, което накара Вучич да извика за пояснения съветския дипломат.

Тогава обаче президентът омаловажи случая.

" Няма да променим политиката си по отношение на Русия, която възприемаме като братска и другарска страна... само че ще засилим личната си разследваща отбрана ", сподели Вучич.

Никола Лунич - някогашен сръбски боен посланик, който в този момент оглавява основания в Белград Съвет за стратегически политики, разяснява пред Балканската работа на Радио Свободна Европа, че Сърбия може да попречи на личните си желания към Европейски Съюз, като даде " дипломатическо леговище " на изгонените съветски дипломати.

" Подобна стъпка на Сърбия може да бъде възприета на Запад като дипломатическа и вероятно разследваща поддръжка за общите съветски военни старания (в Украйна) ", сподели той.

Лунич добави, че разследващите служби по предписание " употребяват дипломатически привилегии, с цел да извършват гладко разследващите си задания с дипломатически имунитет ".

" Очевидно е, че в този миг Сърбия е последното леговище в Европа за безвредната разследваща работа на съветските сътрудници ", добави някогашният посланик.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР