Най-малко трима души са загинали в резултат на наводненията, причинени

...
Най-малко трима души са загинали в резултат на наводненията, причинени
Коментари Харесай

Наводненията в Херсон взеха първите си жертви

Най-малко трима души са починали вследствие на наводненията, породени от разрушаването на стена от язовира " Нова Каховка ", оповестяват украински медии, представени от английския вестник " Гардиън ". Това са първите доказани смъртни случаи от бедствието.

Президентът Володимир Зеленски изрази опасения за живота на украинците в регионите, следени от Русия, поради протичащото се там. В послание в сряда вечерта той съобщи, че е невероятно да се планува какъв брой души ще загинат в окупираните от Русия елементи на Херсон в резултат на наводненията, и прикани за " ясна и бърза реакция от страна на света " в поддръжка на потърпевшите.

Той също по този начин насочи остри рецензии към Организация на обединените нации и Червения кръст, които съгласно него не оказват помощ за оказване на помощ.

" Нашите военни и специфични служби избавят хората, доколкото е допустимо, макар обстрела. Необходими са обаче широкомащабни старания. Имаме потребност от интернационалните организации, като Международния комитет на Червения кръст, които неотложно да се причислят към избавителната интервенция и да оказват помощ на хората в окупираната част на Херсонска област ", сподели той.

Междувременно Международната организация за атомна сила (МААЕ) разгласи, че ще ускори наличието си в атомната електроцентрала в Запорожие на фона на опасенията за доставките на вода за изстудяване на реакторите на централата.

" Възможната загуба на главния източник на охлаждаща вода в централата в допълнение усложнява така и така извънредно сложната и предизвикателна обстановка в региона на нуклеарната сигурност и сигурност ", е представен да споделя шефът на организацията Рафаел Гроси.

Хиляди хора към този момент са евакуирани от елементи на Херсонска област, откакто във вторник се скъса язворината стена при Водноелектрическа централа " Каховка ". И Украйна, и Русия се упрекват взаимно за случилото се.

Според публични данни 30 града и села по поречието на реката са били наводнени, а в град Херсон - столицата на района са били потопени близо 2000 къщи.

Реакции от интернационалната общественост

Съединените щати " не могат да кажат дефинитивно " кой е виновен за разрушаването на язовирната стена, разяснява представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

" Правим най-хубавото, което можем, с цел да разберем ", сподели той пред кореспонденти в Белия дом, като означи, че " разрушаването на гражданска инфраструктура не е разрешено съгласно законите на войната ".

Британският министър председател Риши Сунак сподели, че службите му към момента не могат да кажат сигурно, че Русия е виновна за случилото се при язвора.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган е разговарял по телефона с съветския си сътрудник Владимир Путин и му е споделил, че е належащо изцяло следствие на случая. Ердоган споделил на Путин, че може да бъде образувана интернационална комисия, включваща Организация на обединените нации и Турция, която да прегледа въпроса, се споделя в изказване от офиса на президента.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР