Най-малко един човек е загинал в мощното земетресение, разтърсило Филипините

...
Най-малко един човек е загинал в мощното земетресение, разтърсило Филипините
Коментари Харесай

Силно земетресение на Филипините, най-малко един е загинал

Най-малко един човек е умрял в мощното земетресение, раздрусало Филипините нощес.

25-годишен строителен служащ в Ла Тринидад, столицата на провинция Бенгет, която няма изход на море, е умрял при сриването на триетажната постройка, на която е работил, оповестиха от полицията. Седем други служащи са избягали невредими.

Няколко ранени в Бенгет обаче са откарани в болница, заяви за Агенция Франс Прес началникът на полицията майор Назарено Емия.

" Някои от постройките тук имат пукнатини. Прекъснато е електрозахранването, както и интернетът ", добави той.

Конгресменът Чинг Бернос, който съставлява самотния регион Абра, съобщи, че земетресението " е предизвикало вреди на доста семейства и заведения ", само че не даде детайлности.

Видеоматериали, оповестени във Фейсбук, демонстрират по какъв начин камбанарията " Бантай " в известната туристическа дестинация отчасти се разрушава.

" Не можем да изключим опцията за още едно мощно земетресение ", съобщи Ренато Солидум, шеф на Филипинския институт по вулканология и сеизмология.

Очаква се президентът Фердинанд Маркос младши, чиято фамилна цитадела се намира в северната част на страната, да посети засегнатия район незабавно щом стане безвредно, съобщи прессекретарят му Трикси Круз-Ангелес.

Има известия за свлачища в някои региони. Говорителят на Националната организация по бедствията Марк Тимбал съобщи, че са в ход интервенции по почистване на пътища.

БГНЕС напомня, че мощно земетресение с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер раздруса северната част на Филипините.

Плиткият, само че мощен трус е засегнал планинската и едва обитаема провинция Абра на основния остров Лусон в 8:43 ч. (00:43 Гринуичко време) и локалната сеизмологична организация предизвести, че се чака докладване на огромни вреди. Плитките трусове нормално предизвикват повече вреди, в сравнение с дълбоките.

Епицентърът е на 11 км югоизточно от Долорес, Филипините, а огнището е на дълбочина 10 км.

В обществените мрежи са оповестени фотоси на срутени къщи, паднали дървета и разрушени пътища в разнообразни региони на провинция Абра.

В Долорес, който е усетил цялостната мощ на труса, ужасени хора са избягали от постройките си, а прозорците на локалния пазар са се изпочупили, заяви за Агенция Франс Прес майорът от полицията Едуин Серджо.

" Земетресението беше доста мощно ", сподели Серджо, като добави, че в постройката на полицейския сектор е имало дребни пукнатини.

Видеоклип, оповестен във Фейсбук и забелязан от Агенция Франс Прес, демонстрира пукнатини по асфалтовия път и земята в близкия град Бенгет.

Филипините постоянно са разтърсвани от трусове заради местоположението си в Тихоокеанския " огнен пръстен " - дъга на интензивна сеизмична интензивност, която се простира от Япония през Югоизточна Азия и през Тихоокеанския басейн.

Земетресението е най-силното, записано във Филипините от години. /БГНЕС

Бенгет / Филипини
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР