Най-малко двама убити на петия ден от стачка на таксиметрови шофьори в Южна Африка

...
Поне двама души бяха убити в южноафриканския град Кейптаун, тъй
Коментари Харесай

Поне двама души бяха убити в южноафриканския град Кейптаун, тъй като протестите, предизвикани от спор между таксиметрови шофьори на микробуси и властите, навлязоха в своя пети ден.

Един човек беше убит и трима бяха ранени при стрелба близо до международното летище в Кейптаун, когато група протестиращи замеряха кола с камъни и шофьорът отговори, като предполагаемо стреля по тях, каза полицията в понеделник.

Стрелбата е станала, докато микробуси са блокирали път близо до летището, каза полицията.

Полицията също каза, че стрелецът ще бъде разследван за убийство и опит за убийство.

Мъж почина от множество огнестрелни рани при отделна стрелба, която според полицията също е свързана с протестите.

Върховната британска комисия в Южна Африка в понеделник публикува съобщение във Facebook след размириците, като съветва пътниците да забавят шофирането „до и от летището, докато маршрутът не бъде разчистен“, предупреждавайки, че „GPS услугите могат да ви отклонят към по-малко сигурни области или в продължаващи протести”.

Южноафриканският национален таксиметров съвет (SANTACO) призова миналата седмица за индустриални действия заради нов общински закон, който дава на града правомощието да конфискува превозни средства за нарушения като шофиране без книжка, непоказване на регистрационни табели или претоварване.< /p>

Напрежението се повиши, след като 15 микробуса бяха конфискувани във вторник.

Хиляди блокирани пътуващи се натрупаха на автобусни и таксиметрови спирки в целия град в четвъртък, като стотици избраха да се приберат пеша до късно през нощта, докато други спяха на гарите, докато насилието избухна.

В петък вечерта полицай беше прострелян и убит в превозно средство в квартал на 20 км (12 мили) югоизточно от Кейптаун, докато патрулира.

Възможността петъчната стрелба да е свързана със стачката на такситата не може да бъде изключена, тъй като служителите са „извършвали патрули за предотвратяване на престъпността, за да потушат инциденти, свързани с таксита“, каза полицията.

SANTACO, която каза, че 6000 превозни средства са били конфискувани от началото на годината, твърди, че е „оставена без друга възможност“ поради „несериозните операции по конфискуване, провеждани от правителството“.

„Ясно е, че има известно ниво на предумишленост в действията, на които станахме свидетели през последните няколко дни“, каза правителството на Кейптаун в изявление в понеделник.

„Също така имаше ясни опити за насочване към служителите на града и инфраструктурата“, се казва в него.

Градът каза, че две правителствени коли са били подпалени и една отвлечена и е имало четири инцидента на палежи и убиване с камъни на частни превозни средства и стрелба.

След неуспешни преговори през уикенда между SANTACO и правителството, таксиметровата асоциация обяви, че действието ще продължи до сряда.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР