Най-малко десет души са убити при протести в Никарагуа срещу

...
Най-малко десет души са убити при протести в Никарагуа срещу
Коментари Харесай

Десет вече са жертвите на протестите в Никарагуа срещу промените в социалната система

Най-малко 10 души са убити при митинги в Никарагуа против промени в системата за обществено обезпечаване. Това заяви вицепрезидентът на страната Росарио Мурильо. Тя посочи устрема на кабинета да възобнови разговора, съобщи Франс прес.

Мурильо назова демонстрациите "размирици ", проведени от хора, целящи "да разрушат мира и хармонията ".

По-рано бе обявено за минимум трима починали. Близо 80 са ранените по време на митингите, които се дефинират като най-бурните, откогато Даниел Ортега пое властта в страната преди 11 години, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Според Комитета за отбрана на публицистите с централа в Ню Йорк измежду потърпевшите има минимум деветима публицисти. Насилието, водещо до жертви, ускорява натиска върху лявото държавно управление на страната.

В Никарагуа през вчерашния ден имаше митинги за трети следващ ден против промени, които усилват осигурителните вноски на работодателите и работещите, намалявайки пенсиите. Според Мурильо държавното управление е готово да разиска тези ограничения и през днешния ден президентът Даниел Ортега се чака публично да съобщи, че "диалогът остава открит " и "всички тематики са на масата ".

Лидерът на главното работодателско съдружие Хосе Агери прикани по-рано да се избегнат "по-нататъшни кръвопролития " и да се възобновят полемиките. Същевременно той поддържа стачкуващите.

В четвъртък служител на реда и млад стачкуващ бяха убити в столицата Манагуа. Един юноша бе убит в Типитапа, североизточно от Манагуа, а 48 души получиха здравна помощ.

Бивш водач на лява партизанска формация, упрекван от критиците, че желае да откри фамилна тирания, Даниел Ортега е президент на Никарагуа от 2007 година. Неговата политика, която е примес от социализъм и пазарна стопанска система, обезпечи на централноамериканската страна стабилен стопански напредък.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР