Най-малко 76 души загинаха днес в резултат на мощен взрив,

...
Най-малко 76 души загинаха днес в резултат на мощен взрив,
Коментари Харесай

Кървав атентат в Сомалия, десетки жертви

Най-малко 76 души починаха през днешния ден вследствие на мощен гърмеж, провокиран от кола бомба в многолюден регион на сомалийската столица Могадишу, съобщи Агенция Франс Прес.

Много от жертвите са студенти, оповестиха локалните управляващи.

Експлозията избухнала на натоварено кръстовище в югозападната част на града, където трафикът е натоварен поради контролно-пропускателен пункт и данъчен офис.

Могадишу постоянно е обект на терористични офанзиви с коли бомби, осъществявани от ислямистката формация „ Аш Шабаб “, като днешният гърмеж е измежду най-смъртоносните за последните към две години.

Полицията заяви, че измежду жертвите са двама турски жители. Поне 70 са ранените в атентата.

Колата експлодирала на доста многолюден полицейски надзорен пункт в града, на който се събира пътна такса. Това станало в утринния час пик, когато доста хора отивали на работа след петъчния празничен ден.

Живеещ наоколо свидетел, представен от " Ройтерс ", излязъл от къщи да види какво става и преброил минимум 13 натрупа. " Десетки други крещяха за помощ, само че полицията неотложно откри пукотевица и аз бързо се прибрах вкъщи ", сподели той.

Ранените били отведени в болница " Медина ", където различен очевидец на " Ройтерс " видял десетки хора да идват с коли за спешна помощ от мястото на детонацията.

Кметът на Могадишу майор Омар Мухамуд сподели пред кореспонденти, че държавното управление е удостоверило за минимум 90 ранени при гърмежа, множеството от тях деца и възпитаници, както и студенти, минаващи оттова с рейс. На фотоси от местопроизшествието се виждат обгорели каросерии на коли, а над града се издига гъст облак пушек.

Никой към този момент не е поел отговорност за кървавия атентат, само че евентуално зад него стои свързаната с терористичната мрежа " Ал Кайда " " Аш Шабаб ".

Групировката, която се стреми да смъкна подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление, бе изтласкана от Могадишу преди няколко години, само че продължава да управлява посредством рекетьорска " данъчна " система елементи от централните и южните региони на Сомалия и да прави набези против известни и оживени места като кръстовища и хотели в крайморската столица.

Установяването на точния брой на жертвите и потърпевшите не е лека задача, тъй като управляващите са дали директива на медицинския личен състав да не разкриват бройки, както се правеше по-рано, а на публицистите е неразрешено да отиват на местата, където са осъществени такива терористични офанзиви, отбелязва Ройтерс.

Сомалия е раздирана от вътрешни спорове и междуособици от 1991 година насам, когато военните племенни вождове смъкнаха диктатора Сиад Баре, а по-късно започнаха битки между тях.

По последни данни жертвите на днешния атентат с кола бомба в сомалийската столица Могадишу могат да доближат 90 души. Натъпканият с експлозиви автомобил е бил взривен в час пик до многолюден полицейски надзорен пункт в града, на който се събира пътна такса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР