Най-малко 76 души са били убити от иранските сили за

...
Най-малко 76 души са били убити от иранските сили за
Коментари Харесай

Протестите в Иран не стихват. Полицията използва бойни патрони срещу демонстранти

Най-малко 76 души са били убити от иранските сили за сигурност през първите 11 дни на митинги в Иран по данни на правозащитната организация Iran Human Rights (IHR). В същото време държавните медии оповестиха за " към 60 " починали.

Данните идват на фона на продължаващите към този момент 12 следващи дни демонстрации в цялата страна. Те избухнаха след, която беше задържана за погрешно носене на хиджаб.

През нощта във вторник против сряда митинги имаше в десетки градове, измежду които Техеран, Табриз, Карадж, Кум, Язд и други. Видеа и фотоси в обществените мрежи демонстрираха конфликти сред силите за сигурност и протестиращите. Заради ограничаването на достъпа до интернет в страната обаче шерването на фрагменти и информация е затруднено.

Властите оповестиха за над 1200 задържани, като по данни на Комитета за отбрана на публицистите (Committee to Protect Journalists) измежду тях има и минимум 20 публицисти.

" Рискът от изтезания и малтретиране на протестиращи е сериозен. Използването на бойни патрони против протестиращи е закононарушение ", сподели шефът на IHR Махмуд Амири-Могадам.

" Светът би трябвало да отбрани настояванията на иранския народ за главните му права ", добави той.

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида също в сряда, че е доста обезпокоена от насилствената реакция на управляващите, и ги прикани да зачитат правото на кротичък митинг. Оттам също потвърдиха, че иранската полиция употребява бойни патрони против протестиращите. Иран отхвърля информацията.
Каква е реакцията на иранските управляващи
Държавните медии в страната дефинираха протестиращите като " лицемери, бунтовници и нарушители ".

По-рано управляващите в Иран използваха сходен език, като президентът Ебрахим Раиси сподели, че е належащо да се против съперниците на сигурността и мира в страната ".

" Тези размирници желаят да проституират ", сподели ултраконсервативният народен представител Махмуд Набавян, като загатна, че протестиращите дами обществено смъкват забрадките си, с цел да привлекат мъжкото внимание.

Висшият свещеник Великият аятолах Хосейн Нури Хамадани употребява по-примирителен език. По думите му управляващите би трябвало " да се вслушват в настояванията на хората, да вземат решение проблемите им и да бъдат чувствителни към правата им.
Какви са реакциите по света
На този декор държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани Иран да " приключи потреблението на принуждение против дами поради упражняването на нещо, което би трябвало да е съществена независимост ".

Той сподели пред кореспонденти във Вашингтон, че Съединени американски щати поддържат " всички, които упражняват универсалното право на кротичък митинг ".

По-рано Съединени американски щати включиха иранската нравствена полиция в черния си лист със наказания поради " корист и принуждение против ирански дами и нарушение на правата на мирни ирански протестиращи ". Министерството на финансите уточни, че нравствената полиция е виновна за гибелта на 22-годишната Махса Амини.

Германия от своя страна привика иранския дипломат поради репресиите, а Канада също разгласи наказания.
Махса Амини умря на 16 септември, откакто беше задържана от иранската нравствена полиция за погрешно носене на забрадката си и прекара три дни в кома. Според управляващите в страната гибелта ѝ е настъпила поради сърдечен удар, само че околните на младата жена и очевидци споделиха, че тя е била бита от служителите на реда.Демонстрациите против моралната полиция и закона за наложителното носене на хиджаб, които избухнаха след гибелта ѝ, са най-големите митинги в Иран от 2019 година насам.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР