Най-малко 28 деца са били убити по време на протестите,

...
Най-малко 28 деца са били убити по време на протестите,
Коментари Харесай

Най-малко 28 деца са убити по време на протестите в Иран

Най-малко 28 деца са били убити по време на митингите, обхванали Иран след гибелта на Махса Амини, а стотици други са арестувани в затвори за възрастни, оповестиха правозащитни групи в страната и отвън нея, предава БГНЕС.

22-годишната Амини беше оповестена за мъртва дни откакто предишния месец нравствената полиция задържа иранската кюрдка за хипотетично нарушение на строгите правила за обличане на дамите в ислямската република. Гневът се развихри на погребението ѝ и се трансформира в най-голямата вълна от митинги в Иран от съвсем три години, макар репресиите, при които починаха десетки хора, а стотици бяха задържани.

Иранското сдружение за отбрана на правата на децата осъди силите за сигурност за това, че са прибягнали до принуждение против деца, които са протестирали в учебните заведения и на улицата. " Според статистиката, 28 деца са били убити при тези конфликти, множеството от които са се случили в изостаналата провинция Систан-Балучистан ", се споделя в изказване на основаната в Техеран група, оповестено на уеб страницата ѝ в понеделник.

Тя разкритикува " фамилиите, които са държани в незнание по отношение на местонахождението на децата си, делата, които се водят без юристи, и неналичието на детски съдии и полиция ".

Групата съобщи, че държавното управление " би трябвало да понесе отговорност " и да намери и накаже " всеки, без значение от ранга му, който е станал причина за принуждение или тормоз над деца или за тяхната гибел ".

На 5 октомври заместник-командирът на Революционната армия Али Фадави съобщи пред ирански медии, че " междинната възраст на арестуваните в доста от последните митинги е 15 години ".

Адвокатът по правата на индивида Хасан Раиси съобщи, че някои от задържаните деца са били държани в центрове за задържане на възрастни наркозависими.

" Това е доста тревожно ", сподели той в отчет, оповестен в сряда на основания в Лондон новинарски уеб страница Iran Wire. Лицата " под 18-годишна възраст в никакъв случай не би трябвало да бъдат арестувани дружно с нарушители над 18 години. Това е законово условие, а не рекомендация. "

Той добави, че " към 300 души на възраст сред 12-13 и 18-19 години са арестувани от полицията ".

Ученици се причислиха към митингите скоро след началото им в средата на септември, като девойките смъкнаха хиджабите си, крещяха антиправителствени лозунги и изпочупиха изображения на управлението на страната.

Агенцията на Организация на обединените нации за децата УНИЦЕФ съобщи в понеделник, че е " извънредно обезпокоена " от известията за " убити, ранени и арестувани деца и юноши " в Иран. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР