Най-малко 150 са спасените от хората в Северна България щъркели.

...
Най-малко 150 са спасените от хората в Северна България щъркели.
Коментари Харесай

Най-малко 150 са спасените от хората в Северна България щъркели

Най-малко 150 са избавените от хората в Северна България щъркели. Само 6 от тях ще имат потребност от медицински грижи.

Екип на избавителния център за диви животни на " Зелени Балкани " обходи всички села из североизточна България, където има избавени щъркели, с цел да ги прегледа.

В шуменското село Климент са избавени към 20 щъркела, които локалните намерили в безпомощно положение в землището, съобщи кореспондентът на bTV в района.

--> За премръзналите вестители на пролетта хората се грижат към този момент четвърти ден.

Четири от птиците са настанени в склад в кметството, а останалите са на топло в стопанска сграда на локалната мандра, благосъстоятелност на Уруч Сьолмез.

Хората им обезпечават храна - сурова риба, месо и вода. Уруч се оказал помощ и на млада сърна, която намерил със строшен крайник в гората. Ветеринарните медици от центъра за диви животни в Стара Загора са ревизирали положението на птиците и са дали указания на хората по какъв начин да се грижат за тях.

Два от щъркелите са били с пострадвания и са взети от специалистите и за тях ще бъдат положени нужните грижи в центъра в Стара Загора.

Сигнали за бедстващи щъркели в 10 обитаеми места в Бургаска област са подадени в Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите РИОСВ-Бургас. Сигнали са получени от поданици на Карнобат, Айтос, Бургас, селата Атия, Росен, Дъскотна, Голямо Буково и други Има и подаден сигнал за бедстващи щъркели в село Жельо Войвода в Община Сливен. Експерти на РИОСВ-Бургас са на инспекция в регионите.

От екоинспекцията в Бургас оповестиха, че при намиране на бедстващи птици в безпомощно положение, би трябвало да се потърси помощ на " зеления " телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Инспектори прецизират, че от помощ се нуждаят паднали на земята щъркели, допускащи хората до себе си и птици с обледенени и замръзнали крила.

Застудяването и снежната завивка през последните дни не заплашват живота на щъркелите. Водоемите не са замръзнали, има мишки полевки, с които щъркелите се хранят.

На места и жабите са излезли, тъй че птиците могат да намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях, осведомиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР