Най-малкият медалист по математика в света е четвъртокласникът Лъчезар Томов,

...
Най-малкият медалист по математика в света е четвъртокласникът Лъчезар Томов,
Коментари Харесай

Повелителят на числата стана настойник на сърничка

Най-малкият медалист по математика в света е четвъртокласникът Лъчезар Томов, който завоюва олимпийската и международна купа по математика още до момента в който беше в детската градина.

„ Повелителят на числата ”, както постоянно е именуван от родители и съученици в Бургас, получи специфичен подарък за Коледа дни преди Рождество Христово – 3D пъзел от учебното настоятелство. Поощрителна премия за стотиците медали и оценки, които досега са тъкмо 149 на брой.

 
Последните му достижения в „ математика без граници ” – още веднъж златен медалист, в над 24 страни, освен Европа, само че и света. Може би над 78 хиляди участника бяха. Това доста ни радва, това издига престижа на учебното заведение.
Марияна Стефанова, шеф на ОУ „ Васил Априлов ” Бургас

А в действителност гениалният математик има изключителна математическа мисъл и логичност при решение на задания. Още на 6 годинки печели Международната олимпиада по математика в Тайланд, а по-късно редица интернационалните, международни, европейски и национални шампионати по математика.

 
Математиката за него е развлечение, наслаждение и метод да си почине.
Станка Александрова, класен началник на Лъчезар

Заради невероятната си математическа мисъл Лъчко бързо става лауреат и фондация „ Шанс за децата и природата на България ”.

 
Той беше първи клас, само че още след първия път установихме, че мястото му е в групата за 2-ри клас. И действително оттогава, четири години към този момент той се образова изпреварващо. При нас той една година върви напред.
Пепа Николова, пиар на Фондация „ Шанс за децата и природата на България “ 

А дни преди Коледа Лъчко получи още една премия. Той стана първото дете-попечител на сърничка, която младият математик имаше достойнството и да кръсти. А някак закономерно името което избра, още веднъж бе обвързвано с математиката.

 
Избрах си да се споделя Питагора. На математика Питагор.
Лъчезар Томов, математик

Лъчко си избра постоянно да посещава новият си домакински любим Питагора в бургаския зоопарк, където с изключение на да взема решение занимателни задания, да прекарва време и със любопитната сърничка. Защото математиката и всички надпревари дефинира само като развлечение.

 
Не, че е мъчно, то всички надпревари за мен са еднообразно комплицирани. Да, дават по един лист и ние решаваме задания. Те са лесни задания.
Лъчезар Томов, математик

Днес дребният математик към този момент има свои авторски задания в математически алманах, а името му към този момент е отпечатано в международните статистики на деца с изчерпателен разум. Разказва ни още, че повече харесва геометрията от алгебрата, а също обича да сформира свои уравнения.

 
Още като 2-3 годишен се приспиваше с преброяване на цифрите от 1 до 100. Гледаше даже клипчета в интернет клипчета, които бяха свързани с математиката, с фигури, с числа, постоянно това го е влечало.
Георги Томов, татко на Лъчезар
Като беше на 2 години и половина доста бързо научи на един пъзел цифрите и по-късно бързо стартира и да счита. И на 4 години към този момент смяташе трицифрени цифри, събираше.
Нели Томова, майка на Лъчезар

Скромният математик аставник на сърничката Питагора ни показа и какъв желае да стане, когато порасне – инженер или проектант. И е безапелационен, че мечтае да има достижения в математиката, което му е цел номер едно.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР