Най-лошият шофьор занулява лошата си история за 12 години, а

...
Най-лошият шофьор занулява лошата си история за 12 години, а
Коментари Харесай

Бонус малус носи по евтина полица за над 2 млн шофьори и по скъпа за 1 млн

Най-лошият водач занулява неприятната си история за 12 години, а с цел да стигне до цялостен бонус, са му нужни 20 години

78% или повече от 2 млн. притежатели на коли ще заплащат по-евтина " Гражданска отговорност " откакто влезе в действие системата бонус-малус. 15% или един милион водачи ще би трябвало да се бръкнат за по-скъпа лавица, а към 4 на 100 от водачите ще са на нула, т.е. ще заплащат същата застраховка, каквато и в този момент. Това оповестиха от Комисията за финансов контрол при представянето на наредбата, регламентираща бонус-малус класовете в " Гражданската отговорност ". Наказани ще бъдат както направилите тежки нарушавания, по този начин и водачите с по-леки прояви.
От Регулатора са пресметнали, че 44%, или един милион души, което е съвсем половината притежатели на возила, ще доближат оптималния
бонус от 25% и ще заплащат към 225 лева по сегашните цени на застраховката. Ако са изрядни пред първите две години след старта на системата, водачите ще заплащат 20% по-евтина. Една година без нарушавания води до 10 на 100 по-евтина Гражданско отделение.
Едва 0,6% ще бъдат наранени с 400% от малус системата. Те ще заплащат по към 1200 лв. междинна цена на полицата. Най-скъпа застраховка ще заплащат водачите, провокирали тежки ПТП със гибел. За по-дребни нарушавания ще са нужни най-малко 8-9 нарушавания годишно, с цел да попаднат в тази група. За по-незначителните нарушавания, за които ИНСМАРКЕТ към този момент писа, оскъпяването ще е с 10%. Тук влиза най-честата причина – превишаването на допустимата скорост. За тези водачи Гражданско отделение ще е към 330 лв. по настоящи цени.

Ето част от аргументите за по-висока цена на застраховката " Гражданска отговорност ":

- Превишаване на ограничаването на скоростта отвън обитаемо място с 10–30 км/ч - лишаване на 1 точка и по-висока Гражданско отделение

- Нанесени вреди на имущество, породени заради несъобразителност, в размер до 300 лева на база Констативен протокол - лишаване на 3 точки и по-висока Гражданско отделение

- Превишаване на ограничаването на скоростта в обитаемо място с 10–30 км/ч - лишаване на 3 точки и по-висока Гражданско отделение

- Отнемане на преимущество, Опасни маневри, Неспазване на отдалеченост -отнемане на 7 точки и по-висока Гражданско отделение.

- Хулиганско държание при ръководство на моторни транспортни средства-отнемане на 7 точки и по-висока Гражданско отделение.

- Когато едно действие съставлява по едно и също време административно нарушаване (или престъпление) и е довело до причиняване на вреди, за които е изплатено обезщетение по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите, същото се квалифицира като два случая и за всеки от тях се начисляват съответният брой наказателни точки.

Фокусът на бонус-малус системата е върху събития, които основават непосредствена заплаха от ПТП, по тази причина в случай че някое провинение не основава такава причина, няма да влезе като утежнителен фактор при образуване на цената. Такива, примерно, ще бъдат: неправилното паркиране, карането в бус лентата, както и ръководство без фарове.

Натрупаните през годините малус точки ще могат да се компенсират с изрядно шофиране, уточни специалистът на КФН Николай Петков. Той добави, че има концепция за ускорено почистване на неприятната история, примерно с еднократно възнаграждение като тип наказване, само че все от КФН още не са направени всички планове и по тази причина е рано да се концентрират върху концепцията.
Според Владимир Савов, и. д. Ръководител на ръководство " Застрахователен контрол ", след първата година от използването на системата множеството водачи ще бъдат с някакъв
бонус при образуването на цената.

Методиката за образуване на другите ценови класове изхожда от статистически данни за интервала 2014-2017 година В края на всяка година пък Гаранционният фонд ще регистрира дали има недофинансиране на системата за поправяне на тези ценови класове. Поне 2 години след старта ще са нужни на системата " бонус-малус ", с цел да се стабилизира и да стартира да регистрира одобрени резултати.

Като цяло на един водач с най-голям малус ще са му нужни 12 години, с цел да занули неприятната си история, а с цел да стигне до цялостен
бонус ще би трябвало да е бистър в ръководството си към 20 години.

Един от най-болезнените въпроси при публичното разискване на наредбата е за заместничество от страна на автомобила на неприятната история на лидера, признаха от КФН и показаха, че умуват какво да предложат като механизъм при продажбата на автомобил. Надзорът обаче няма да се откаже изцяло от концепцията за заместничество на малуса. Всеки ще може да ревизира шофьорската история на автомобила, като влезе в системата на Гаранционния фонд. Проверката обаче няма да е по регистрационен номер, както е сега при инспекция за валидността на автомобилната лавица, а по рама на автомобила.

Застрахователите са дали позитивно мнение по Наредбата, показаха още от Надзора.
Въпреки че Наредбата за бонус-малус системата би трябвало да влезе в действие от началото на идната година, са нужни още много механически напасвания и по тази причина няма изясненост по кое време действително ще бъде приложена, стана ясно още на срещата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР